ПРИВРЕДИ СТРУЈА ДУПЛО СКУПЉА: Цена електричне енергије за компаније које је купују на слободном тржишту у овој години константно расте

С. БУЛАТОВИЋ

04. 10. 2021. у 13:17

ЕЛЕКТРИЧНА енергија биће све већа ставка у трошковнику српске индустрије.

ПРИВРЕДИ СТРУЈА ДУПЛО СКУПЉА: Цена електричне енергије за компаније које је купују на слободном тржишту у овој години константно расте

Трошкови киловати све већа ставка за фирме, Фото Танјуг

За разлику од домаћинстава, привреда киловате купује на слободном тржишту и њена вредност ове године стабилно расте у односу на лане - чак до 60 одсто.

Купци који тек сад закључују уговоре за 2022. годину, у овом тренутку не могу да добију киловат испод 105 евра по мегават-сату. То је регионална цена са тенденцијом раста до краја године.

Европска берза, а тим и цене на нашем тржишту, реагују на све већу накнаду за емисију угљен-диоксида приликом производње угља. Она је тренутно достигла ниво од 60 евра по тони. Ту цену нису успеле да издрже поједине термоелектране у окружењу и угашене су.

Истовремено је поскупео и гас, који учествује у производњи електричне енергије.

Компаније су у августу 2017. према подацима SEEPEX, лиценцираног оператора за организовано тржиште електричне енергије, плаћале 59,31 евро по мегават-сату. Овог августа иста јединица мере достигла је цену од чак - 108,68 евра.

- Цене електричне енергије из прошле године нису релевантне због утицаја пандемије ковида. Била је смањена потражња - објашњава Дејан Стојчевски, технички директор SEEPEX.

- У односу на период од 2017. до 2019. године, цена је порасла због великог пораста такса на емисију угљен-диоксида, са 25 на 61 евро по тони и највише се односи на електричну енергију из термоелектрана. Цена гаса је више од три пута већа цена у односу на почетак ове године. Док се не стабилизује цена гаса, не може се очекивати пад цене електричне енергије. Тренутно, индустрија плаћа цену по уговорима који су купци закључили са снабдевачима у 2020. години. Они не би требало да осете овај пораст цена, ако су уговори такви да снабдевач гарантује цену и испоруку електричне енергије. Такође, купци који су потписали уговор о снабдевању до априла ове године за наредну 2022. платиће благо повећање цена. У просеку око 60 евра по мегават-сату.

Електрична енергија у појединим гранама носи значајан трошак. Тако је и у хемијској индустрији.

- Произвођачи пластике, на пример, плаћају и до четири пута скупље сировине, а сада ће и скупљу струју - објашњава Драган Стевановић, председник Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала Привредне коморе Србије.

- Постоје приватни произвођачи пластике који киловате месечно плаћају и 150.000 евра. Свако повећање цена утиче и на то колико кошта крајњи производ. Тако постајемо мање конкурентни у иностранству, а око 2.000 регистрованих произвођача је остварило извоз од 870 милиона евра.

ЕПС

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије не плаћа накнаду за емисију угљен-диоксида и пословање није оптерећено овим наметом. Цене електричне енергије за привреду се формирају на слободном тржишту, па с обзиром на раст на берзи, расте и вредност киловата.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)