РАЗГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА: Синиша Мали се састао са директором Светске банке у Београду Николом Понтаром

Novosti online

29. 09. 2021. у 14:43

МИНИСТАР финансија Синиша Мали састао се данас са новим директором канцеларије Светске банке у Београду Николом Понтаром, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и свету изазваном пандемијом корона вируса, као и о спровођењу заједничких пројеката.

РАЗГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА: Синиша Мали се састао са директором Светске банке у Београду Николом Понтаром

Фото: Министарство

Понтара је честитао министру Малом на економским резултатима које је Србија постигла, као и на томе како се борила са пандемијом корона вируса. Он је посебно похвалио „зелену агенду“ и емитовање зелених обвезница на међународном финансијском тржишту, чиме је Србија постала једина земља на Балкану, и једина земља у Европи која је ван Европске Уније, а која је спровела ту емисију.

Министар Мали се захвалио на подршци коју Светска банка пружа Републици Србији и истакао да досадашњи резултати из ове године показују да се наша привреда у потпуности опоравила, те додао да је привредни раст у првој половини године износио 7,6%. Такође, истакао је да је јавни дуг под контролом и да ће се задржати на нивоу испод 60% БДП-а. Он је рекао и да је Србија у правом тренутку изашла на тржиште и емитовала зелене обвезнице, те да ће тај новац бити уложен на прави начин, у пројекте изградње железнице, београдског метроа, као и у обновљиве изворе енергије и повећање енергетске ефикасности.

Саговорници су разговарали и о заједничким пројектима који ће се спроводити, као што је развој тржишта капитала, што је пројекат од велике важности за Министарство финансија. Очекује се да крајем октобра на седници Владе РС буде усвојена Стратегија за развој тржишта капитала, а управо је у току јавна расправа.

Такође, на састанку је било речи и о пројекту развоја локалне инфраструктуре, који би био коофинансиран са француским АФД-ом, затим пројекат који подразумева испуњење зелених циљева као и пројекат који се бавим управљањем јавним финансијама.

Тема је био и актуелни пројекат који се бави реформом Пореске управе, која је у току, а која је један од приоритета Министарства финансија.

Министар Мали је закључио да је Светска банка важан партнер наше земље, а саговорници су се сагласили да је битно да се настави са структурним реформама, како би се наставио раст привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића