ДА СВЕТ ВИДИ СРПСКУ КРЕАТИВНОСТ: Све спремно за наступ Србије на великој Светској изложби "Дубаи експо 2020", која почиње 1. октобра

Б. Ца.

24. 09. 2021. у 11:00

ОРИГИНАЛНИМ програмом, уз наше врхунске уметнике, извођаче, музичаре и креативце Србија ће се представити на "Дубаи експо 20", Светској изложби, од 1. октобра ове године до 31. марта 2022. године у Дубаију.

ДА СВЕТ ВИДИ СРПСКУ КРЕАТИВНОСТ: Све спремно за наступ Србије на великој Светској изложби Дубаи експо 2020, која почиње 1. октобра

Фото З. Јовановић

На овом значајном догађају који окупља 192 земље и више од 25 милиона учесника, уз помоћ виртуелне реалности домаћи тим ће приказати шта су човечанству оставили наши највећи умови - Никола Тесла, Милутин Миланковић, Михајло Пупин. Откриће и највећа блага српске културе, а посебна сензација биће оживљавање у виртуелној реалности човека из Лепенског вира који је живео пре 10.000 година.

Током шест месеци атрактивног програма Србије, на Изложби ће бити организовано више од 150 различитих догађаја. Тема наступа наше земље на изложби у Дубаију гласи "Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност". Како организатори кажу, неће бити занемарени ни традиционални елементи, па ће посетиоци видети српски вез, као и несвакидашњи наступ Ансамбла "Коло".

- Дубаи ће бити центар света и зато је важно да искористимо јединствену прилику и представимо најбоље од онога што модерна Србија има - рекла је Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије и заменица генералне комесарке Србије за "Експо Дубаи 2020". - Време је да покажемо свету због чега је Београд проглашен за један од пет најкреативнјих градова света и због чега је "Експо" Србију препознао као лидера у области креативних индустрија и иновација и зашто нас зову "Силицијумском долином Балкана". Ово је прилика да пошаљемо поруку свету о потенцијалима модерне и иновативне Србије, уз могућност остваривања нових пословних, али и даље продубљивање одличних политичких и економских веза.

Инспирација за наступ Србије на "Експо 2020. Дубаи", лежи у 7.000 година старој винчанској култури, па ће Павиљон Србије површине 2.000 квадрата, представити будућност човечанства, у чијем су средишту дигитализација, вештачка интелигенција и виртуелна реалност.

Фото З. Јовановић

ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ

ПАВИЉОН ће бити дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања кроз време. Показаћемо свету иновацију, уз помоћ врхунске метахуман технологије и вештачке интелигенције, оживећемо у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру - кажу из Павиљона Србије. - То је резултат сарадње наше научнице Софије Стефановић са домаћим стручњацима светског ранга у гејминг индустрији.

БОГАТ ПРОГРАМ

НАСТУПИЋЕ Стефан Миленковић, Слободан Тркуља и "Балканополис", Горан Бреговић, Неле Карајлић, Ненад Василић, Лена Ковачевић, џез уметница Александра Денда и многи други. Велику подршку дали су Народни музеј и Народно позориште у Београду. На улазу у Павиљон Србије посетиоце ће дочекати реплика једне од последњих откривених винчанских скулптура, аутора Александра Бунчића, доцента на Академији уметности у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара