ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА КРАГУЈЕВЧАНЕ: Потписан финансијски уговор вредан 18 милиона евра

Новости онлајн

02. 07. 2021. у 13:29

МИНИСТАР финансија у Влади Србије Синиша Мали и директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Колонђели потписали су данас финансијски уговор вредан 18 милиона евра за спровођење замене котлова на угаљ у оквиру Пројекта даљинског грејања у Крагујевцу, а који ће значајно побољшати квалитет ваздуха у том граду.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ЗА КРАГУЈЕВЧАНЕ: Потписан финансијски уговор вредан 18 милиона евра

Фото: Танјуг

Министар Синиша Мали истакао је тим поводом да је ово велики дан за грађане Србије, а још већи за грађане Крагујевца, јер је потписани веома важан уговор за екологију, чистији и здравији ваздух у том граду.  Он је навео и да је Влада Србије у потпуности посвећена борби за здравију и чистију Србију.

- Споразум који смо потписали са ЕБРД ће нам обезбедити 18 милиона евра како би у најкраћем могућем року расписали тендер за извођаче радова да би били замењени сви стари котлови на угаљ новим котловима на природни гас, у систему даљинског управљања грејањем - рекао је Мали.

Према његовим речима, ово је још једна потврда напора Владе Србије и локалне самоуправе, у правцу стварања здравије животна средине и борбе за чистији ваздух, бољу и сигурнију будућност.

Фото: Танјуг

Мали је захвалио директору ЕБРД за Западни Балкан на подршци за овај велики пројекат и свима из Министарства заштите животне средине.

- У ребалансу буџета ми смо повећали укупна издвајања за екологију за 16 милијарди динара. Укупна издвајања по ребалансу из априла ове године су сада 24 милијарди динара. Дакле, никада већа издвајања за изградњу канализационих система, нових фабрика за пречишћавање отпадних вода и пројеката попут овог у Крагујевцу. Потпуно смо посвећени борби за здравију и чистију Србију - рекао је Мали.

Министар је навео да ће се Крагујевац сигурно променити јер ће ваздух бити чистији и још једном поручио да смо потпуно посвећени очувању човекове околине и унапређењу природе јер је то основа за будућност наше деце.

Министар финансија је истакао и да ће Србија изаћи на међународно финансијско тржиште са емисијом зелених обвезница.

- Желимо да конкуришемо на међународном тржишту са пројектима који се односе на заштиту животне средине. Очекујем велики успех, а и то ће бити још једна потврда посвећености земље за очување и унапређење животне средине - казао је Мали.

Он се осврнуо и на најновији извештај УниКредит банке где се износи процена да ће стопа раста српске економије у овој години бити седам одсто.

- Међународни монетарни фонд рекао је да ће то бити шест одсто, ми смо у ребалансу буџета предвидели шест одсто раста, а већ сада знамо да ће бити минимум 6,5 одсто. УниКредит банка је прва која је изашла са пројекцијом раста од седам одсто. За грађане Србије то значи не само потврду одговорне економске политике и оправданости помоћи коју смо дали и привреди и грађанима за ублажавање негативних последица Ковида 19, већ и потврду праве стратегије инвестирања у инфраструктуру и у екологију - рекао је Мали и додао да ћемо ако „остваримо ту стопу раста бити међу три најбрже растуће економије у Европи“.

То нам, каже, са друге стране, отвара простор за додатна улагања не само у екологију, него и у инфраструктуру, као и за веће повећање плата и пензија.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је да ће захваљујући овом пројекту бити замењени котлови који су стари око 50 година.

- Грађани су апеловали претходних месеци на нас и јављали се са овим проблемом. Иде се на потпуно искључивање угља са система даљинског грејања и оно што је важно је да ће  се до краја године извести радови и потпуна замена котлова. Предвиђена је и друга фаза пројекта, а обе фазе вредне су 18 милиона евра. Друга фаза је пепелиште које се налази у комплексу енергетике. Када се затвори депонија пепела и санира смањиће се аеро загађење јер је пепео који летео по граду реметио квалитет живота - прецизирала је министарка.

Директор ЕБРД за Западни Балкан Матео Колонђели изразио је задовољство због потписивања уговора, истакавши да је реч о веома важном пројекту.

- Овде имамо три важне компоненте. Прва је квалитет ваздуха и могу да кажем да ће ово донети велику разлику и да ће грађани Крагујевца моћи да примете успех овог пројекта јер ће се смањити емисија угљен диоксида за две трећине, као и других загађујућих честица. Друга ствар која је важна је да ће се решити проблеми наслеђени из прошлости и удаљавање од угља као енергента, и тиме ће се практично искључити коришћење угља као енергента. Ми не желимо да пружимо подршку српским властима само у овом пројекту, већ и техничку помоћ у декарбонизацији, односно умањењу угљеничког отиска читаве привреде, и трећа битна тачка  је да желимо граду Крагујевцу помогнемо са нашим техничким експертима у планирању будућности у којој ће се у већој мери користити обновљиви извори енергије - навео је Колонђели.

Уговор који је данас закључен са ЕБРД  укључује модернизацију система даљинског грејања у граду Крагујевцу и замену постојећег постројења на угаљ, што ће омогућити потпуно искључивање угља из градског даљинског грејања.

На тај начин  значајно ће се редуковати или елиминисати испуштање сумпорних оксида и чврстих честица, смањити емисија CO2 и значајно побољшати енергетска ефикасност система.

Еколошка и социјална корист повезана је са укупним побољшањем квалитета и поузданости услуга грејања, смањењем потрошње горива и загађења ваздуха/земље/подземних вода, као и губитака топлоте и воде.

Пројекат ће се такође бавити главним еколошким проблемом који се односи на одлагање пепела и шљаке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике