ИМАМ РЕШЕЊЕ: Андреја Павловић, извршни менаџер у Удружењу пивара Србије, предлаже повраћај плаћених акциза од 50 одсто

Ј. Су. - С. Б.

27. 01. 2021. у 15:55

ПИВАРСКА индустрија запошљава више од 2.500 радника, а процењује се да овај сектор, директно или индиректно, обезбеђује око 15.286 радних места, која обухватају послове у самим пиварама, у секторима снабдевања, пословима малопродаје и XoReCa систему.

ИМАМ РЕШЕЊЕ: Андреја Павловић, извршни менаџер у Удружењу пивара Србије, предлаже повраћај плаћених акциза од 50 одсто

Фото приватна архива

"Замрзавањем" акциза током 2021. и 2022. године обезбедио би се краткорочни приход за државни буџет и сачувала радна места у овој индустрији. Дугорочно, након стабилизације тржишта, то би отворило врата за нове иницијативе које би довеле до значајног раста тржишта, након што се превазиђе криза изазвана пандемијом ковида 19.

Србија и Летонија имају највећи негативни јаз, што значи да је несклад између дохотка и акцизног терета у обе земље међу највећим у 27 земаља ЕУ. То показује да су потрошачи у Србији међу најосетљивијим на повећање акциза. Према доступним подацима српска акциза на пиво, у периоду од 2008. до 2019. године повећана је за 42 одсто, са 0,15 на 0,216 евра по литру пива, док је повећање у локалној валути износило 109,38 одсто, са 12,41 динар у 2008. на 26,1 динар у 2020. по литру пива. У 2020. години износ акцизе је био 26,1 динара по литру пива, а буџет Републике Србије је у 2018. од акциза за пиво приходовао 83.109.000 евра.

Мислим да би се даљим повећањем стопе акциза на пиво повећао ризик од губитка радних места, али и драстичног умањења потражње потрошача због веће цене пива. Ако бисмо имали такав поремећај на тржишту, дошло би, како до пада државних прихода од акциза, тако и до пада прихода од ПДВ-а, заједно са осталим доприносима.

ПОСЛОВАЊЕ

НА територији Србије, поред две пиваре у оквиру "Хајнекена Србија", послују и "Апатинска пивара", пивара "Карлсберг Србија" из Челарева, "Ваљевска пивара" и Фабрика пива у Нишу, док у Србији тренутно има око педесетак домаћих занатских пивара.

Посебно бих истакао неопходну помоћ малим занатским пиварама, које су, током периода изолације, претрпеле највећу штету јер нису успеле да реализују продају готових производа.

Како би се омогућио њихов опстанак и даљи рад неопходно је у што краћем року обезбедити неки вид подршке. Предлог је да се подршка пружи кроз повраћај 50 одсто од износа средстава, које су ове пиваре уплатиле претходне године на рачун акциза. Тако би се на једноставан начин пружила подршка која је лако проверљива и ефикасана, а при томе није финансијски оптерећујућа за буџет Републике Србије. Уједно, тиме би се положај малих занатских пивара унапредио, по моделу подршке који постоји у неким развијеним земљама.

На територији Републике Србије поред две пиваре у оквиру "Хајнекен Србија", послују и "Апатинска пивара", пивара "Kарлсберг Србија" из Челарева, "Ваљевска пивара" и "Пивара Ниш", док у Србији тренутно има око педесетак домаћих занатских пивара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)