ЧАДЕЖ: Регион спреман да постане део јединственог ЕУ тржишта

Novosti online

06. 06. 2023. у 15:10

ЗА компаније са Западног Балкана је важно да наставе да сарађују, раде на заједничким пројектима и заједно наступају на трећим тржиштима, истакао је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, и поручио да су економије Западног Балкана испуниле најважније стандарде пословања и да су спремне да постану део јединственог европског тржишта.

ЧАДЕЖ: Регион спреман да постане део јединственог ЕУ тржишта

Фото: Светомир Марјановић

Чадеж је на завршној конференцији пројекта „ЕУ подршка КИФ ЗБ6“ у Приштини, у организацији Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (КИФ ЗБ6), позвао Европску унију да омогући грађанима и привредама региона да уживају четири основне слободе на којима почива ЕУ, слободно кретање људи, роба, услуга и капитала, оценивши да тај процес може да буде завршен за мање од две године.

- Ово није регион проблема и несрећа. Овај регион има потенцијале који ниједан други нема у Европи. Европа данас из Кине увози 90 одсто свих ретких метала који су им потребни за зелену индустрију, соларне технологије, батерије, електрична возила, како би била прва међу глобалним играчима, а овде у региону имамо руднике који функционишу и прерађиваче који то могу да раде. Имамо никал, кобалт, литијум, калцит... - указао је Чадеж.

Фото: Светомир Марјановић

Подсетио је да је од оснивања КИФ-а било подозрења, како у региону, тако и у међународној заједници, и поручио да привредници желе да стварају будућност засновану на заједничким интересима, а не разликама.

- Наше тежиште у будућности јесте да што пре убедимо ЕУ и земље чланице да овај регион мора бити део јединственог тржишта и да мора уживати четири слободе - истакао је Чадеж, наводећи да је за привреднике региона од пресудног значаја могућност пословања под истим условима као што имају њихове колеге у било ком европском граду, а како бисмо као регион били конкурентни и развијали наше економије до званичног уласка у Европску унију.

Фото: Светомир Марјановић

Председник ПКС је истакао да ће пројекат „ЕУ подршка КИФ ЗБ6“, у којем су учествовале све привредне коморе, чланице Коморског инвестиционог форума, бити настављен од 1. јануара наредне године:

- Сада разрађујемо пројекат који почиње од 1. јануара следеће године. Настављамо све наше активности које финансирамо сами, сви заједно, све коморе.

Говорећи о резултатима пројекта, који је финансирала Европска унија са више од 2,8 милиона евра, Чадеж је навео да је током овог пројекта више од 6.000 компанија из шест економија Западног Балкана прошло неку врсту обука, едукација и семинара.

- Те компаније су данас успешне и могу слободно да пласирају своје производе на тржиштима ЕУ и свету - додао је он.

Пројекат "ЕУ подршка КИФ ЗБ6" почео је 19. децембра 2019, а званично се завршава 30. јуна 2023. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СВЕ СЕ СРУШИЛО У ТРЕНУ: После 35 година брака, чула тајни разговор мужа и сазнала праву ИСТИНУ о њему