ИЗВОЗ СРПСКЕ РАКИЈЕ ВЕЋИ ЗА ТРЕЋИНУ: Домаћа "љута" освојила и Швајцарску

В.Н.

30. 11. 2022. у 16:06

ИЗВОЗ ракије од воћа повећан је за око 30 одсто од јануара до септембра ове године у односу на исти период 2021. и достигао вредност од преко 10 милиона евра.

ИЗВОЗ СРПСКЕ РАКИЈЕ ВЕЋИ ЗА ТРЕЋИНУ: Домаћа љута освојила и Швајцарску

Фото: Shutterstock/Илустрација

Вредносно, највише ракије извозимо у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД и БиХ.

„Највећи раст вредности извоза у овој години забележен је на тржиште Швајцарске. Поред тога, наши произвођачи освајају и нова тржишта као што су Кипар, Азербејџан, Малта“, кажу у Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Према подацима Републичког завода за статитстику процена је да ће ове године производња шљиве бити већа за 15 одсто у односу на прошлу годину, тако да ће ово позитивно утицати на даљи раст производње и извоза ракије од воћа, с обзиром да се око 70 одсто шљиве преради у ракију, кажу у Удружењу.

Квалитет нашег националног пића – ракија од воћа,  препознат је у свету, што показује константан раст извоза из године у годину, као и награде које освајају наши произвођачи на међународним такмичењима.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, прошле године произведено је око 26,1 милион литара ракије. Процена је да са количином ракије за сопствене потребе у домаћинствима, укупна количина произведене ракије износи око 50 милиона литара.

Држава је и ове године определила подстицајна средства за изградњу објеката и набавку опреме, уређаја и машина за произвођаче јаких алкохолних пића, који се исплаћују у максималном износу од 60 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиција, а за произвођаче који имају регистровану географску ознаку - 70 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

ФЕБРУАР НА ЕГИПАТСКИ НАЧИН: Угрејте се на лепом и топлом сунцу, уз обалу Црвеног мора и прекратите зимске дане