ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ... ИЗВОЗНИК У ЕМИРAТЕ И САУДИЈСКУ АРАБИЈУ? Водич за извоз воћа и поврћа на тржиште Блиског истока

ПКС

04. 10. 2022. у 18:21

ПРАКТИЧНЕ информације о извозу свежег воћа и поврћа из земаља Западног Балкaна на тржишта Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије објављене су у брошури на сајту Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије.

ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ... ИЗВОЗНИК У ЕМИРAТЕ И САУДИЈСКУ АРАБИЈУ? Водич за извоз воћа и поврћа на тржиште Блиског истока

Фото shutterstock

Уколико сте произвођач воћа и поврћа и желите да извозите на тржишта УАЕ и Саудијске Арабије, потребно је претходно да се упознате са пословним приликама, трендовима на тржиштима, увозним процедурама, дистрибутивним ланцима, понашањем потрошача и пословним бонтоном.

СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

„Водич за извоз свежег воћа и поврћа на тржиште Блиског Истока” покрива значајне области за припрему и реализацију извоза на тржиште УАЕ и Саудијске Арабије: Анализа и карактеристике тржишта, Трендови на тржишту воћа и поврћа, Регулатива и процедуре за увоз воћа и поврћа, Дизајн паковања, Дистрибутивни канали (увозници/дистрибутери, малопродаја, HoReCa, онлајн продаја), Понашање потрошача на тржишту Блиског Истока, Пословни бонтон, Сајмови, конференције и специјализовани магазини.

Фото ПКС

90% ХРАНЕ ИЗ УВОЗА

Тржишта УАЕ и Саудијске Арабије сматрају се, не само великим увозницима хране за сопствене потребе, имајући у виду да 90 одсто хране набављају из увоза, већ и улазним тржиштима преко којих се реализује даљи извоз за друге земље региона, наводи се у Водичу.

УАЕ су четврта највећа економија на Блиском истоку и једна од најзначајнијих светских земаља за трговину и реекспорт. Стандард живота у УАЕ је један од највиших у свету. Други су највећи потрошач хране, посебно свежег воћа и поврћа у региону Блиског истока. Због екстремних временских услова и ограничених површина плодне земље за узгој воћа и поврћа, УАЕ веома зависе од увоза и имају константан раст увоза хране како би се задовољиле све веће потребе настале услед повећања броја становника углавном узрокованог великим приливом стране радне снаге. Према подацима Trade Map, УАЕ су у 2020. оствариле увоз свежег воћа у вредности већој од 1.957.595 милиона долара.

Фото shutterstock

ОГРОМНА ПОТРАЖЊА

Саудијска Арабија представља водећу економију на Блиском истоку с бруто друштвеним производом од 785 милијарди долара и више од 33 милиона становника, односно, 60 одсто укупног становништва на Блиском истоку. По величини тржишта за свеже воће и поврће је пето највеће тржиште региона.

Саудијска Арабија је велики нето увозник свежег воћа и поврћа, из увоза подмирује чак 3/4 укупних потреба.

Тржиште хране у Саудијској Арабији карактерише ограничена домаћа производња свежих производа, велика зависност од увоза, раст потреба становништва за храном, раст малопродаје и угоститељског сегмента (HoReCa), као и велике потребе прехрамбене индустрије за свежим воћем и поврћем намењеним даљој преради. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)