Е-УПРАВА ПОВЕЗУЈЕ И "ОТВОРЕНИ БАЛКАН": Михаило Јовановић, директор Владине Канцеларије за ИТ, за "Новости", открива

Јелена Скендерија

07. 08. 2022. у 07:45

ГРАЂАНИ Србије, Северне Македоније и Албаније од септембра ће, захваљујући повезивању националних електронских система ових држава у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", коју је покренуо председник Србије Александар Вучић, први пут моћи слободно да приступе јединственом тржишту рада.

Е-УПРАВА ПОВЕЗУЈЕ И ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Михаило Јовановић, директор Владине Канцеларије за ИТ, за Новости, открива

Фото: Еуправа

Имаће могућност да се запосле у једној од ове три земље, и то без икаквих додатних папира, радних виза и посебних дозвола, открива у разговору за "Новости" др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-управу.

Фото: Еуправа

- Када је пре пет година основана Канцеларија, свега десетак људи радило је у њој, а сада их је у два града 115. Циљ нам је био да грађани не буду курири који иду од шалтера до шалтера, већ да држава прикупља документа за њих. Хтели смо ефикасну, економичну, транспарентну јавну управу и све системе смо градили корак по корак. Данас смо нон-стоп онлајн, немамо радно време, грађанима смо на услузи свих седам дана у недељи 24 сата дневно. То је оно чему смо тежили и како треба да изгледа јавна управа, доступна грађанима у сваком тренутку - каже Јовановић.

Наш саговорник истиче да ће грађани најбоље оценити њихов рад, а он је уверен да је толико урађено кроз пројекте дигитализације да више нема повратка назад. Запослени у Канцеларији за ИТ и е-управу, како истиче Јовановић, руше баријеру јавне управе и чине прави велики тим запослених у два града, Београду и Крагујевцу, који ради на различитим пословима. Тим Канцеларије је ту да помогне када корисници не могу да користе неку услугу, да понуди информацију и упути на праве адресе.

Фото: Еуправа

- На самом почетку били смо свесни да нису сви дигитално писмени. Системи су на почетку прављени тако да су грађани долазили до шалтера, а иза њих су се размењивали одређени подаци између институција. Први и прави пример за то је услуга "Бебо, добро дошла на свет", где родитељи још у породилишту детету дају име, упишу га у Матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште, здравствено осигурање и родитељски додатак.

Та услуга је управо једна од многих која је показала грађанима шта је е-управа, јер родитељи нису морали да обилазе шалтере, већ је запослени у породилишту све то обављао за њих електронски. На тај начин до сада је регистровано 360.000 беба, а размењено је и више од 100 милиона података електронским путем, за које грађани нису више морали да носе различита документа на шалтере - изводе из Матичне књиге рођених, држављанство, пребивалиште, подаци из ПИО фонда, МУП-а, Катастра...

Фото: Еуправа

Данас, захваљујући доброј и стабилној инфраструктури, готово у ходу се решавају проблеми, а некада је потребно свега десетак дана да се електронске услуге дигитализују и учине лакшим и доступнијим за грађане.

- Наш задатак је да као служба Владе будемо фактор кохезије између министарстава и као централно тело Владе ми данас имамо огроман ауторитет. Примера ради, услуга "Моја средња школа" повезала је МУП, Министарство државне управе и локалне самоуправе, здравство, основне и средње школе, тако да су родитељи могли помоћу интернета и са било ког места да упишу своје дете у средњу школу. Уштеде које су остварене коришћењем електронске управе, како за грађане, тако и за државу, огромне су. Примера ради, ако се за сваки документ штеди један сат њиховог времена, ако рачунамо да је дневница три до четири евра, на сто милиона докумената то је 300 до 400 милиона евра уштеде. На нашем порталу Е-управа данас имамо 1,5 милиона корисника који користе различите услуге - поносан је Јовановић.

Тржиште информационо-комуникационих технологија у Србији је, тврди Јовановић, "гладно ИТ-јеваца" иако око 92.000 њих ради у овом сектору. И то је мало, јер постоји огроман дефицит у овом сектору.

- Очекујемо да ће извоз ИКТ сектора ове године премашити 2,5 милијарди евра и већи је него извоз пољопривреде. Колики је то успех, показује податак да је пре шест година извоз ИКТ сектора био свега шест милиона евра - каже наш саговорник.

НЕМА ВИШЕ КРАЂЕ ТЕСТОВА

УСЛУГУ "Моја средња школа" развијали смо пуне три године. Жеља је била да се стане на пут крађи тестова, што је био вишегодишњи проблем.

- Систем је сада тако направљен да скениране тестове ђака не прегледа само један прегледач. Они насумично добијају задатке различитих ученика, па је могућност да се утиче на крајњи резултат сведен на минимум - каже др Јовановић.

БЕСПРЕКОРНА ВАКЦИНАЦИЈА

ВАКЦИНАЦИЈА против ковида 19 један је од најважнијих система које је направила Канцеларија за ИТ и е-управу у сарадњи са кабинетом председнице Владе Србије и Генералним секретаријатом Владе. За само две недеље објављена је услуга која је имала један од најправичнијих система за позивање на имунизацију у свету. Направљена је тако да позива грађане на имунизацију по приоритетима, почевши од здравствено најугроженијег и најстаријег становништва.

Грађани ускоро могу да очекују нове погодности и могућности на пољу дигиталних услуга. У њихово е-сандуче врло брзо ће стизати изводи из књиге рођених, уверења о држављанству, пребивалишту...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!