У КРУШЕВЦУ СУШЕ МУЉ И ПРАВЕ БИО-ГАС: Добар пример циркуларне економије и заштите природе

В. Н.

30. 10. 2021. у 16:55

ПОСТРОЈЕЊЕ за пречишћавање отпадних вода, једно од најсавременијих овог типа у Европи, изграђено је Крушевцу.

У КРУШЕВЦУ СУШЕ МУЉ И ПРАВЕ БИО-ГАС: Добар пример циркуларне економије и заштите природе

Постројење за пречишћавање отпадних вода, Фото Приватна архива

Ова фабрика је доказ да концепт циркуларне економије иде раме уз раме са стварањем чисте животне средине и „зелених градова“.

Пре изградње колекторске и канализационе мреже и постројења, отпадне воде су без пречишћавања и без икакве контроле директно испуштане у Западну Мораву. На тај начин били су угрожени водотоци и животна средина. Данас, слика је потпуно другачија.

„Постројење има најсавременију технологију којом се кроз процес анаеробне дигестије прерађује муљ. Из муља се ослобађа и био-гас који се даље складишти у резервоар и путем гасног генератора претвара у електричну и топлотну енергију“, каже Владимир Милосављевић, директор ЈКП Водовод – Крушевац.

Соларно сушење муља се обавља у великом стакленом објекту, попут стаклене баште.

Соларно сушење муља, Фото Приватна архива

Осушени муљ има својства лигнита па се може користити као енергент. Половину сопствених потреба за струјом фабрика производи сама. Сушени муљ би ускоро требало да буде транспортован у цементаре у Поповцу и Беочину, како би га даље и они користили након спаљивања.

И градска “Топлана” из Крушевца ради на анализама коришћења обновљивих извора за своја постројења. План је да се прерађени муљ користи као енергент и у крушевачкој топлани.

Нова постројења за Брус и Блаце

ЕВРОПСКА унија финансираће из ИПА фондова са 13 милиона евра обнову постројења за пречишћавање воде у Блацу и изградњу новог у Брусу. Расписани су тендери, а рок за избор извођача радова је 19. новембар ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића