УГОВОРИ ВРЕДНИ 128 МИЛИОНА ЕВРА: ПКС и РАС - Успешни наступи наших фирмина сајмовима

В. Н.

29. 10. 2021. у 16:55

КОМПАНИЈЕ из Србије које су у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије учествовале на међународним сајмовима широм света потписале су са инопартнерима од 2018. године до краја овог месеца готово две стотине пословних уговора чија вредност премашује 128 милиона евра.

УГОВОРИ ВРЕДНИ 128 МИЛИОНА ЕВРА: ПКС и РАС -  Успешни наступи наших фирмина сајмовима

Сајам АНУГА у Келну: Јелена Калинић, Фото Приватна архива

У протекле готово четири године, више од седам стотина домаћих фирми из различитих сектора, од прехрамбене до машинске индустрије, остварило је готово 22.000 контаката са купцима и потенцијалним бизнис сарадницима на више од 75 интернационалних наступа.

"Овакав вид подршке и сарадње ПКС и РАС-а директно доприноси интeрнaциoнaлизaциjи пoслoвaњa српских кoмпaниja. Meђунaрoдни сajмoви у инoстрaнству су нeзaoбилaзни инструмeнт развоја домаћих компанија и кoнкрeтaн oквир зa прoмoтивнe, стручнe и кoмeрциjaлнe сусрeтe кoмпaниja из Србиje сa потенцијалним партнерима", каже Јованка Ћалина, руководилац Центра за организацију сајмова, манифестација и догађаја Привредне коморе Србије.

Успешан наступ српских привредника на сајму „Worldfood“ у Москви, Фото Приватна архива

Привреднике до краја ове године очекује још неколико великих сајмова, у Кини, Немачкој, Холандији и Албанији.

Привредна комора Србије у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, покривајући највећи део трошкова, омогућава привредницима да кроз присуство на националним штандовима Републике Србије представе своје производе на највећим и најзначајнијим сајмовима у свету и региону.

Фото Приватна архива

Отварамо нова тржишта

Јелена Калинић, руководилац интернационалне продаје у компанији „Будимка“, каже да их до краја године очекује наступ на два сајма, у Шангају и Амстердаму.

„Сајмови су најбољи начин да се презентује производни асортиман и да се упознају потенцијални купци, што нам је и искуство показало. Захваљујући контактима са сајмова, отварамо нова тржишта попут Пољске, Немачке, Холандије, Израела, Кипра…“, наводи Калинићева.

Од кад је у власништву ИТН гупације, “Будимка” је у организацији ПКС и РАС учествовала на сајмовима Worldfood у Москви, „CIIE“ у Шангају, Gulfood у Дубаију и недавно на сајму „Ануга“ у Келну.

Штанд Србије на сајаму Gulfood у Дубаију, Фото Приватна архива

Утицај пандемије на сајмове

ГЛОБАЛНА пандемије вируса корона неповољно је утицала на одржавање и реализацију свих сајмова у свету. Пандемија је готово десетковала међународну сајамску индустрију и угрозила милионе радних места повезаних са организацијом изложби. Светска изложбена економија прошле године је била мања за 68 процената у односу на 2019. наводи Глобална асоцијација изложбене индустрије (УФИ) у свом извештају о утицају пандемије на сајамске активности. Планирана вредност укупног излагања у 2020. била је 224 милијарди долара. Тај циљ није остварен. Није склопљено 370 милијарди долара вредних пословних уговора између учесника изложби.

* * * * * * * * * *

Календар сајмова

• Међународни сајам заштитне опреме „А+А“, који се одржава у Дизелдорфу у Немачкој почео је јуче и траје до 29. октобра.

• Међународни општи сајам China International Import Export, одржаће се у Шангају, Народна Република Кина од 5. до 10. новембра.

• Tirana international fair 2021 у Албанији, од 1. до 4. децембра.

• Међународни сајам робних марки PLMA, заказан је за 14. и 15. децембар у Амстердаму у Холандији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)