ВЕЋ ПАЛЕ НАГРАДЕ ЗА ВИНА И РАКИЈЕ: Тек отворени Пољопривредни сајам у Новом Саду бележи посету као у најбољим данима, финале у четвртак

С. БАЈИЋ

23. 05. 2022. у 09:24

ОВОГОДИШЊИ, 89. међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, на којем се до 27. маја представља 1.100 излагача из Србије и 21 земље света, минулог викенда је забележио значајне посете, које су подсетиле на нека ранија времена и реке знатижељника у разгледању пољопривредне механизације сточарске изложбе.

ВЕЋ ПАЛЕ НАГРАДЕ ЗА ВИНА И РАКИЈЕ: Тек отворени Пољопривредни сајам у Новом Саду бележи посету као у најбољим данима, финале у четвртак

Фото С. Б.

Занимљиво је да се у затвореном и на отвореном простору најстарије сајамске куће у овом делу Европе, поред самосталних наступа, представљају излагачи из неколико земаља на колективним изложбама, као привредници из Мађарске, Чешке, Италије, Холандије, БиХ, Црне Горе, Шпаније, Индонезије, а први пут обједињено наступају и привредници из Марока.

Посебан сегмент смотре аграра представљају изложба пољопривредне механизације и опреме за прехрамбену индустрију, изложба хране и пића, семенске робе, промовишу се и осигуравајућа друштва, банке, институције... а већ у уводна два дана одржани су и бројни пословни и стручни скупови.

Овогодишњу смотру аграра традиционално прате Национална изложба стоке и Изложба генетских потенцијала, које се организују под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Познато је да је круна изложбе сточарства, Дан сточара, који ће бити одржан у четвртак, 26. маја, на Мањежу Новосадског сајма, када ће најбољим одгајивачима бити уручена признања уз традиционалан дефиле награђених грла.

Фото С. Б.

На традиционалном оцењивању јаких пића и вина, награђени су Компанија Pure fruit из Београда , "Вино калем" из Велике Дренове, Дестилерија "Ђурађ" Равно Село, Винарија "Драгић" из Риђице код Сомбора, "Подрум Ћега" из Баноштора...

Златне медаље за ракију од вишње и ликер од вишње освојило је "Газдинство Роквић" из Бачког Доброг Поља, које ове године обележава две деценије рада.

Фото С. Б.

- Имамо 5.796 стабала вишње, лане је принос био 9,1 килограм по стабу а надамо се да ће ове године бити око 15 килограма по стаблу - каже Секула Роквић, који са супругом Видом и деветоро запослених води газдинство. - Око 30 тона вишања одвајамо за ракију и ликер и од 100 килограма добијамо око шест литара чисте ракије. Први пут смо се одважили да учествујемо на оцењивању и одмах освојили златне медаље, што је потврда да квалитетно радимо и подстрек за убудуће.

У организацији Министарства пољопривреде су и изложбе органских производа, производа са ознакама географског порекла са ознаком "Српски квалитет".

Посетиоци могу да виде део експоната из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину, а реч је о пројекту који као едукативно-историјски садржај усмерава пажњу на историју аграра у Војводини.

Фото С. Б.

'ЛАДАН ШПРИЦЕР И ШТРУДЛЕ С МАКОМ

Манифестација "Гастро Срем", у организацији општине Стара Пазова, иначе добитник признања "Најбоље из Војводине" на посебан начин представља се на сајму пољопривреде. Посетиоцима који дегустирају сремачке специјалитете, "јоргованову ракију" и "намацке" и штрудле с маком, пружа се и доживљај мајстора пера и жице, тамбурашког оркестра "Ладан шприцер" из Голубинаца.

Фото С. Б.

ПЕЧЕЊЕ ЗА ОСВЕЖЕЊЕ

НА десетак локација Новосадског сајма, формирани су ресторани на отвореном са комплетном услугом, а мирис са роштиља и ражња мами посетиоце, посебно оне који долазе са стране и остају читав дан на сајму.

Роштиљџије истичу да се највише траже прасеће и јагњеће печење и пљескавице, а да су цене уобичајене, јер, с обзиром на то је велика посета и много добар промет, могу да зараде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)