ПАВЛЕ ЗЕЛИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: Не треба се плашити нежељених реакција вакцине - већ короне која неће нестати у скорије време!

Танјуг

24. 04. 2021. у 12:13

ПАВЛЕ Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Републике Србије апеловао је данас на грађане Србије да се сви вакцинишу против корона вируса и указао да је до сада регистрован занемарљив број нежељених реакција.

ПАВЛЕ ЗЕЛИЋ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: Не треба се плашити нежељених реакција вакцине - већ короне која неће нестати у скорије време!

Фото: Принтскрин РТС

Он је указао да се једино вакцинацијом можемо заштити од ковида-19 и тако допринети да се достигне колективни имунитет и створе услови за нормализацију живота у нашој земљи.

- До сада је евидентиран изузетно мали број нежељених реакција и у питању је занемарљив проценат од 0,00026 одсто. Такве рекције могу бити бол на месту убода или благ оток, незнатно повишена температура, бол у мишићима или зглобовима или евентуално главобоља или мучнина. Овакве рекације нестају саме од себе за дан или два, а ублажавају се једноставо - једним антипиретиком или аналгетиком. Моја порука је: не треба се плашити нежељених ракција, већ ковида-19 који односи животе људи - поручио је Зелић у интервјуу за ТВ Прва.

Он је указао да се реакције на вакцинацију појављују код свих врста вакцина, па и код вакцина против корона вируса, било да је реч о Фајзеровој, АстраЗенекиној, Спутњику В или кинеској вакцини.

Међутим, подсетио је да у упутствима за употребу свих лекова који су у употреби постоји упозорење на могуће нежељене рекакције, па се ни вакцине по томе не разликују од других медицинских препарата.

- Појаву тежих реакција на вакцинацију евидентирају и анализирају Национално стручно тело за процену нежељених реакција и Институт Батут и потврђено је само пет случајева тежих реакција, али ни једна хоспитализација нити теже последице. То је готово без значаја када знамо да се учестало појављују све агресивнији сојеви корона вируса који се лакше преносе, изазивају тежу клиничку слику и имају већу смртност - предочио је Зелић.

Он је додао да код нас није евидентиран ни један случај са негативном рекцијом код прималаца вакцине АстраЗенека и потврдио да је вакцинисан велики број наших суграђана који ће ускоро примити и другу дозу те вакцине.

- То је потврдила и Европска агенција за лекове која је јуче саопштила да не би требало ограничавати употребу вакцина АстраЗенека јер није утврђена узрочно-последична веза између вакцине и стварања крвних угрушака - рекао је Зелић.

Он је на крају потврдио да ће наше надлежне стручне службе пажљиво пратити сугестије и препоруке произвођача да се људи вакцинишу и трећом дозом.

- Од произвођача морамо добити документацију о спроведеним истраживањима и резултате који би нам потврдили да можемо да донесемо коначно одлуку о давању треће вакцине нашим грађанима. Најважније је да верујемо у вакцинацију да бисмо се заштитили и допринели да се створи колективни имунитет. Онда бисмо могли да имамо растерећено лето и нормалан живот. Вакцине су у овом тренутку највреднија роба на свету и свуда се траже. Ми и сада имамо довољно вакцина али када и код нас буде почела производња то ће нам омогућити један виши ниво безбедности на дуже стазе јер корона вирус неће нестати у скорије време - поручио је Зелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена