ОД МАЈКЕ ЗАРАЗА, АЛИ И ЗАШТИТА: Још нема научног објашњења зашто долази до вертикалног преноса вируса корона на новорођенчад

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

21. 04. 2021. у 09:00

НАУКА још нема одговор зашто у неким случајевима долази до вертикалног преноса инфекције вирусом корона са мајке на бебу, као што је био случај код девојчице из Трстеника, која је на рођењу била позитивна на SARS-CoV-2, а после девет дана борбе преминула је у понедељак у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

ОД МАЈКЕ ЗАРАЗА, АЛИ И ЗАШТИТА: Још нема научног објашњења зашто долази до вертикалног преноса вируса корона на новорођенчад

Фото Д. Миловановић

За више од годину дана од почетка пандемије научници широм света констатовали су само да је и овај пут преноса заразе могућ, али да се ретко дешава, а код породиља које су родиле децу са ковидом, нису нашли заједничку Ахилову пету кроз коју је вирус доспео до плода.

Професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС, потврдио је у уторак, за "Новости", да засад нема стручног објашњења, чак ни претпоставки зашто се у малом броју случаја корона са позитивне мајке пренесе на бебу, али да је таквих случајева било у свету.

- Доказано је да је верикални пут преноса SARS-CoV-2 инфекције могућ, али као што су се рађале бебе позитивне на овај вирус, рађала су се и деца са антителима на ковид 19 - објашњава професор Стефановић. - То је потврда да се вирус у трудноћи преносио са жене на плод и да су њихове бебе већ на рођењу имале развијен имунитет на инфекцију короном.

Корона, бар засад, није нађена у млеку породиља, али антитела - јесу.

- Од самог почетка пандемије породиљама се препоручује да доје децу, уз све мере опреза, јер бебе не могу да се заразе путем млека, али могу контактом са мајком током дојења - прича професор Стефановић. - Сада знамо да кроз мајчино млеко могу да стекну и заштиту од ковида 19, као и да после вакцинације мајке може да дође до преноса антитела на фетус и да се беба роди са већ извесном заштитом од ковида.

Једна мала студија, објављена недавно у америчком часопису за акушерство и гинекологију, пратила је пет жена током неколико месеци како би се измерило колико дуго антитела могу бити присутна у мајчином млеку након вакцинације. Открили су да у мајчином млеку 80 дана после заштите "Фајзеровом" вакцином још постоје заштитна антитела. Та студија показала је огроман пораст антитела против SARS-CoV-2 у мајчином млеку већ почев од друге недеље након прве дозе вакцине, а после три месеца, када је завршавано истраживање, ниво антитела је још био висок, тако да научници верују да заштита траје дуже.

Научници признају да је немогуће дефинитивно знати да ли ће антитела спречити да се новорођенче зарази, али су установили да је ниво антитела у мајчином млеку достигао "имунолошки довољан ниво". Иако рађено на малом броју испитаница, ово истраживање је прво које је доказало да антитела опстају у млеку месецима после вакцинације мајке.

- Вакцинација током дојења не само да штити мајку, већ би могла да заштити и бебу, и то месецима после рођења - закључили су педијатри Универзитета у Вашингтону.

ЦЕПИВО НИЈЕ СМЕТАЛО ТРУДНОЋИ

НА узорку од 40 жена које нису знале да су трудне у тренутку вакцинације, или су зачеле непосредно после ње, установљено је да вакцина није утицала ни на ток трудноће, ни на плод - каже проф. Стефановић. - На основу тога, званичан став је да трудницама треба препоручити антиковид-вакцину, посебно ако су гојазне, имају дијабетес, старије су...

Став Европске асоцијације за хуману репродукцију је и да жене у припреми за поступак вантелесне оплодње могу да приме цепиво, али са размаком од најмање 10 дана пре ембриотрансфера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЛИКО ХАПШЕЊЕ МИГРАНАТА У МАЂАРСКОЈ: Поделили се у девет група, изјаснили се као држављани Пакистана и Сирије