СТИГЛЕ ПОНУДЕ ЗА УЏБЕНИКЕ: Ево колико ће родитеље коштати комплети књига за наредну школску годину

Љ. БЕГЕНИШИЋ

19. 04. 2021. у 10:00

Родитељи су ових дана добили понуде да преко школе купе деци уџбенике за наредну школску годину, а цене се крећу између 8.000 динара за први разред основне школе, око 15.000 за пети, а цена је већа за сваки наредни разред јер се добијају нови предмети.

СТИГЛЕ ПОНУДЕ ЗА УЏБЕНИКЕ: Ево колико ће родитеље коштати комплети књига за наредну школску годину

Фото Д. Дозет

Тако комплет за осми разред кошта и до 17.000 динара у зависности од издавача и од тога шта наставници траже. Уџбеници, у готово свим школама, могу да се плате у више рата, а деца их добијају у септембру када крену у школу.

Иначе, тржиште уџбеника у Србији карактеришу хиперпродукција наслова и недостатак контроле надлежних институција, па тако према неким проценама за, на пример, ђаке првог и петог разреда на располагању је око 280 уџбеника.

Монопол на тржишту држе издавачке куће "Клет", "Фреска" и "Нови логос", с тим што је "Клет" у врху листе поготово за ниже разреде.

Традиционално, најмање интересовање влада за уџбенике државног Завода за издавање уџбеника, а цене код овог издавача су: комплет за први разред кошта 7.800, за пети 11.500 и за осми 11.200 динара.

Родитељи сматрају да су цене превисоке. Олакшица је што неке уџбенике млађа деца могу да наследе од старије или да се по нижој цени купе половни уџбеници. Међутим, није ни то увек могуће јер се мења школски програм.

Тако је у школској 2018/19. донет нови програм за први и пети разред основне школе, у школској 2019/2020. мењан је програм за други и шести разред, школске 2020/21. за трећи и седми разред, док је за школску 2021/22. промењен програм за четврти и осми разред. То, аутоматски значи да се морају купити нови уџбеници.

Када се први пут примењује наставни програм, онда се избор књига одређује за једну школску годину. Након тога, наставници одлучују да ли ће у наредне четири године користити ове или ће ипак одабрати друге комплете књига.

Родитељи се жале да им трошак куповине уџбеника сваке године тешко падне.

- Имам три ђака у кући и није лако обезбедити новац за уџбенике - каже једна мајка чија деца иду у осми, пети и други разред. - Ту су и трошкови за школски прибор - свеске, оловке, бојице... па огроман део кућног буџета оде на то.

Родитељи указују и на то да уз комплете уџбеника које купе преко школе добију и неке материјале, попут кутија и различитих других додатака које деца уоште не користе у школи, па се питају да ли је сврха тих додатака да се оправда изузетно висока цена комплета уџбеника.

У току је припрема измена Закона о уџбеницима која ће омогућити да националне уџбенике - историју, географију и српски језик - издаје домаћи издавач Завод за уџбенике. Ову иницијативу покренуо је недавно председник Александар Вучић, након чега је Министарство просвете покренуло процес измене одговарајућих прописа. Најављено је да ће нови уџбеници из ова три предмета почети да се користе од наредне школске године.

ЂАЦИ СЕ ДАНАС ВРАЋАЈУ У КЛУПЕ

Након месец дана проведених на онлајн настави, ђаци се у школе враћају данас. Настава ће се одвијати по комбинованом моделу који је уведен 1. септембра. То значи да ће ученици од петог до осмог разреда наставу слушати наизменично - један дан онлајн, а следећи дан "уживо" у учионицама. За средњошколце ће настава, такође, бити по комбинованом моделу само што ће се смењивати на недељном новоу - једне седмице учиће од куће, а следећу у школи.

Једино се за децу до четвртог разреда ништа није мењало, они од почетка школске године иду у школу, по групама, уз скраћене часове и обавезно ношење маске.

Иначе, ђаке чека и пролећни распуст, па ће основци на одмор отићи 29. априла, а у клупе се вратити 10. маја.

Средњошколци ће се одмарати само током васкршњих и првомајских празника, па њима одмор почиње 29. априла, а у школе се враћају 5. маја.

БРАНИСЛАВ РАНЂЕЛОВИЋ, ДИРЕКТОР ЗАВОДА ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

ОЛАКШИЦЕ НА МАЛОЈ МАТУРИ

Ђаци осмог разреда на малој матури, која их очекује 23, 24, и 25. јуна могу очекивати неке олакшице, али то не значи да деца не треба да уче, треба да се спремају као да ће бити најтежи задаци. Ово је рекао директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић коментаришући пробу мале матуре која је недавно одржана.

- Већи број задатака ће бити затворен, то значи да деца неће смишљати него заокруживати готове одговоре, и то њима знатно олакшава посао - истакао је Ранђеловић. - Ми смо свесни тога да путем онлајн наставе, путем наставе преко "Гугл учионице", можда нису стигли наставници сваки детаљ да ураде, тако да смо се држали тога да градиво које се експлоатише у задацима за јун буде присутно на порталу "Моја школа" и да је већ било емитовано на РТС планети.

Он је нагласио да Завод спрема једнаке задатке за сву децу једне генерације и то је веома добар механизам да се подигне квалитет наставе у основној школи.

- Зато ми и на међународном плану увек имамо много боље резултате са основцима, боље се котирамо у односу на друге земље, него тамо где иду средњошколци - рекао је Ранђеловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БАТУТ ОБЈАВИО ВАЖНО УПУТСТВО О МАЈМУНСКИМ БОГИЊАМА: Каква је клиничка слика и како да се чувате - ове групе људи су у посебном ризику