СЕРТИФИКАТИ И ЗА ОНЕ СА РАДНИМ ИСКУСТВОМ: У средњим школама широм Србије почиње издавање диплома за неформално стечене вештине

Ј. ЛЕМАЈИЋ

16. 04. 2021. у 07:52

СВИ они који су током живота радом "испекли" занат, али нису имали уверење о томе, сада ће у једној од 22 средње школе широм Србије моћи да добију неопходне сертификате.

СЕРТИФИКАТИ И ЗА ОНЕ СА РАДНИМ ИСКУСТВОМ: У средњим школама широм Србије почиње издавање диплома за неформално стечене вештине

Фото: Ј. Л.

Јер, почиње пилот-пројекат признавања неформалног образовања за 26 профила.

После више од годину дана припрема које су обухватиле израду Правилника, припрему процедура, те програма, методологије оцењивања и неоходну документацију, све је спремно да кандидати седну у школске клупе и добију квалификацију која ће бити потуно једнака оној стеченој кроз образовни систем.

- Правилник о признавању претходног учења доноси признавање стручних компетенција свих оних који су вредно радили свој посао, али нису имали одређени сертификат, што значи и бржу транзицију ка свету рада - објашњава др Габријела Грујић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја. - Признавање претходног учења представља могућност да се препознају, процене и признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство, и да се за тако призната знања добије уверење о стеченим компетенцијама.

Међу одабраним образовним установама је и Политехничка школа у Суботици, која ће дати прилику грађевинцима - армирачима, тесарима, зидарима и руковаоцима грађевинским машинама.

ТРИ СТЕПЕНА КВАЛИФИКАЦИЈЕ

ПИЛОТИРАЊЕ поступка признавање претходног учења ресорно министарство спроводи уз подршку пројекта "Развој интегрисаног система националних кваликификација у Републици Србији". А, према Закону о националном оквиру квалификација, кроз поступак признавања претходног учења, могуће је стицање квалификација 2, 3 и 5. степена.

- У току је радионица којом се развија методологија за израду програма обука према стандардима квалификација у Србији. У нашој средини је велико интересовање, имамо стручни кадар и опрему, па се надамо се да ћемо наредних месеци имати прве полазнике и прве испите - најављује Исо Планић, директор Политехничке школе којој гравитирају полазници из читавог Бачког региона.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)