"МОРАЋЕМО ДА ВАКЦИНИШЕМО И ДЕЦУ": Председник Удружења педијатара о утицају британског соја вируса корона на наше најмлађе

Novosti online

11. 04. 2021. у 15:04

БРИТАНСКИ сој коронавируса одговоран за тренутно дупло већи број оболеле деце него пре месец дана, али тешка клиничка слика јавља са истом учесталошћу као и код осталих сојева, а пошто је сада број заражене деце већи, и апсолутни број пропорционално мора да расте, каже председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис.

МОРАЋЕМО ДА ВАКЦИНИШЕМО И ДЕЦУ: Председник Удружења педијатара о утицају британског соја вируса корона на наше најмлађе

Foto: Printskrin

- Дефинитивно има више деце и са тежом клиничком сликом, јер је више оболелих - наводи он. Указује и да деца слабо преносе вирус, посебно када су асимптоматска, и да њихова вакцинација није тренутно приоритет, већ је потребно да се прво вакцинишу одрасли, чиме ће најбоље заштити и децу од обољевања, рекао је он и додао:

- Заблуда иницијална је била да британски сој изазива тежу клиничку слику, клиничка слика је мање-више иста, али како одређени постотак деце има најтежу, тако је остао и сада, али с обзиром на већи број оболелих, дефинитивно има и више деце са тежом клиничком сликом - појашњава доктор Константинидис и додаје да је једна од карактеристика британског соја да се лакше преноси код деце и адолесцената.

На питање да ли је време да деца почну да се вакцинишу, он истиче да је велики заговорник вакцинације, "и апсолутно ће у једном тренутку бити потребно да вакцинишемо децу, али је сада приоритет да се вакцинишу одрасли, за децу има времена".

- Фајзер је у марту завршио испитивања за узраст између 12 и 15 година, почео је тек за млађе, пре септембра неће нигде почети (вакцинација), али то не треба да буде приоритет. Најбоље ћемо заштити осетљиве категорије – децу и труднице, тако што ће се прво вакцинисати они који могу и требају - указује Константинидис.

А када родитељ да зна да треба да тестира дете, с обзиром да је пролеће доба и алергија, доктор поручује да "већ и врапци знају да деца могу често имати асимптоматске облике, не треба толико инсистирати на тестирању".

- Наравно, када постоји податак о контакту са оболелим или дете има оболелог у породици, а истовремено има клиничку слику, треба размишљати о тестирању - каже он и додаје да је време показало да су лекари довољно верзирани, и да дете просто треба тестирати када то лекар каже.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ ОД ЈЕСЕНИ Др Тркуља: Није близу крај пандемије, бустер доза за већ имунизоване