ОБНОВА РОДНЕ КУЋЕ НИЈЕ НИ НА ВИДИКУ: Пропада кућа легендарног солунског ратника и извиђача Драгутина Матића

Д. АЛИХОЏИЋ

27. 03. 2021. у 10:35

ОД првог текста у "Новостима" о стању куће легендарног солунског ратника и извиђача Драгутина Матића из Келетинца код Гаџиног Хана, познатог као Око соколово, прошле су тачно две године, али још ништа није учињено да се она заштити и реновира.

ОБНОВА РОДНЕ КУЋЕ НИЈЕ НИ НА ВИДИКУ: Пропада кућа  легендарног солунског ратника и извиђача Драгутина Матића

Фото Самсон Чернов

Све се "врти" око процедура и сагласности а у међувремену кућа у селу Калетинцу подно Суве планине у којој нико не живи већ 50 година неумитно пропада иако је планирано да се претвори и музеј. Председник општине Гаџин Хан Милисав Филиповић тврди да ће тендер за њену реконструкцију "бити расписан у понедељак".

- У понедељак се расписује тендер - кратко нам је рекао Филиповић који је раније изјавио да су у општинском буџету предвидели пет и по милиона динара за реновирање куће у Калетинцу.

СРАМОТА Оронула кућа Драгутина Матића, Фото Д. Алихоџић

Око чувања и неговања успомене на једног од симбола Великог рата, Ока соколовог, јавност је неподељена и сви се слажу да је заслужио да се његов лик и дело сачувају од заборава. Погурена фигура Драгутина Матића, сељака из Калетинца краси не само трг у Гаџином Хану него је и препознатљива у многобројним историјским књигама.

МЕШТАНИМА "ИЗГРАДИО" И ПУТ

ИДЕЈУ локалне самоуправе да се у Калетинцу, од куће Драгутина Матића направи музеј, држава је одмах подржала и направила пут дуг шест километара.

- Хвала Драгутину што нам је помогао да добијемо пут. Памти га село као доброг домаћина - веле мештани.

Драгутин је са супругом Круном изродио петоро деце, а у ратове, најпре Балканске а потом и Први светски, отишао је са 22 године. Умро је 1. јануара 1970. године.

Историчар Небојша Озимић каже да је управо фотографија руског новинара Самсона Чернова на којој је извиђач Драгутин Матић постала позната широм света и постала симбол херојске борбе српског народа у Првом светском рату.

Фото Д. Алихоџић

- Иронијом случаја, најпре је цео свет сазнао за постојање ове фотографије, према којој су рађене и психолошке студије, па тек онда и сам Матић. Сама чињеница да кућа Драгутина Матића, познатијег као Око соколово и до данас није претворена у Музеј већ је препуштена зубу времена и извесном урушавању, довољно говори о нашем односу према онима који су нас као државу задужили. Као што је рекао патријарх Павле: "Биће нам боље када ми будемо бољи", вели Озимић.

Фото Ј. Ћосин

Архитекта Миле Вељковић, из Завода за заштиту споменика, каже да су још пре неколико година урадили идејни пројекат реконструкције и да су спремни да надгледају како ће тећи радови.

- Реч је о сеоској народној кући из 19. века која после реконструкције треба да буде заштићена као кућа знаменитих личности.

Не могу да проценим колико ће трајати реконструкција јер је објекат много запуштен. Сачуваће се њен аутентични изглед али и начин градње онога што мора бити порушено - каже архитекта.

После смрти Драгутина Матића, у кући нико није живео нити водио рачуна о његовим личним стварима па су многе неповратно изгубљене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)