ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ: Идуће године започеће градња новог здања Библиотеке Матице српске

Ј. СИМИЋ

22. 03. 2021. у 13:30

ПОЧЕТКОМ наредне године започеће изградња здања Библиотеке Матице српске у Новом Саду, а тиме ће у овој установи, чувару огња српске научне и књижевне мисли, бити решен дугогодишњи проблем недостатка одговарајућег простора за архивирање драгоцених докумената из наше културно-научне историје.

ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ: Идуће године започеће градња новог здања Библиотеке Матице српске

Фото Н. Карлић

Иницијативу за изградњу зграде на 13.300 квадратних метара покренула је управа Библиотеке, а Покрајинска влада одлучила је прошле недеље да за припремне радове издвоји 15 милиона динара. Нова зграда градиће се уз већ постојеће здање Матице српске и њене Библиотеке.

- До сада је спроведен поступак јавне набавке за израду идејног решења, које би требало да буде завршено до средине априла 2021, а главни пројекат до краја новембра. Почетак радова може се очекивати 2022. године, односно након обезбеђивања новца за изградњу - казао је, за "Новости", Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

АМБИЈЕНТАЛНА ЦЕЛИНА

НОВА зграда, како нам је рекао Мировић, чиниће амбијенталну и архитектонску целину са постојећим здањем, у којем се налази седиште Матице српске и Библиотеке, а о томе ће се у поступку пројектовања изјашњавати надлежни Завод за заштиту споменика културе.

Игор Мировић, Фото Н. Карлић

Мировић процењује да ће у нову зграду моћи да се смести око два милиона публикација.

Овим значајним пројектом сакупиће се на једном месту и сачувати различита издања: књиге, новине, листови, атласи, све што карактерише нашу најстарију књижевну, кутурну и научну институцију. До сада је велики део тих докумената, услед препуњености магацина и свакодневног прилива нове грађе, био привремено размештен на неколико локација у Новом Саду.

Селимир Радуловић, Фото Д. Дозет

- Изградња новог здања подразумеваће и повећање броја запослених, првенствено библиотекара и књижничара. Створиће се услови за пријем млађих и стручних кадрова, и реорганизацију појединих примарних послова - најављује први човек Покрајинске владе.

Изградњом новог магацинског простора, Библиотека Матице српске најзад ће решити проблем смештаја публикација и добити модеран објекат по најсавременијим стандардима.

Постојећа зграда Библиотеке Матице, после готово две деценије изградње, отворена је 2007. године, али је у међувремену и она постала "претесна", јер чува више од три милиона књига и докумената свих врста.

Колико је за Библиотеку, коју су у саставу Матице српске наши умни преци основали у Пешти 1826, а у Нови Сад је преселили 1864. године, значајна будућа зграда, сведоче и речи управника Селимира Радуловића који је на једној ранијој пригодној свечаности рекао да књиге обесмрћују човека и да су оне оно најбоље "у свету који шкрипи и прети да се сруши".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРПСКО ВОЗИЛО У САМОМ ВРХУ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ ЕЛИТЕ: Лазар 3 понос наменске индустрије - поседује невероватне карактеристике