ЛОНЧАР У КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Црвена зона не може да се опише, хоспитализовано 900 пацијената

Танјуг

16. 03. 2021. у 12:16

У КОВИД болници у Батајници тренутно је збринуто 900 пацијената, а ту установу данас је обишао министар здравља Златибор Лончар, који је поручио да ситуација у црвеној зони не може да се опише и апеловао на све да поштују мере, како би се сачували животи, спасио здравствени систем и како бисмо се што пре вратили "у нормалу".

ЛОНЧАР У КОВИД БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ: Црвена зона не може да се опише, хоспитализовано 900 пацијената

Фото: Министарство здравља

Лончар је ушао у црвену зону, где се налазе ковид позитивни пацијенти, људи који се боре за живот, јер је, каже, осетио потребу да треба да дође и да пружи подршку.

- Ове имамо тренутно 900 пацијената, овде ради више од 800 лекара и медицинских сестара, уз спремачице, помоћно особље...Хтео сам проведем једно време с њима и долазићу једном недељно, да чујем шта још можемо да урадимо да им помогнемо - рекао је Лончар.

Он је поручио свима који мисле да корона вируса не постоји и да грађани не треба да се вакцинишу, да се придржавају мера, да ће им, када виде како изгледа права борба за живот, схватити да нису у праву.

- Када буду видели једног младог пацијента, за којег је потребно шест до осам људи да би га окренули у положај који захтева, па још више пута дневно...Да не причамо како је људима у скафандерима, у свој опреми, како изгледа спашавати људске животе... - рекао је Лончар.

Како је рекао, то би требало да виде сви грађани, и да размисле да ли корона постоји или не и да ли морамо да долазимо у ситуацију да имамо 900 пацијената у Батајници, чега не би било, да је било придржавања мера.

- Ситуација не може ни да се опише. Наставићемо да се боримо даље, да на све начине помогнемо људима. Дајте да се уразумимо, да спасимо здравствени систем, да се вратимо у нормалу, да се посветимо и нековид пацијентима. А, све који не верују у корону, сачекаћу овде, увести их у црвену зону, па нека ми кажу да вирус не постоји - рекао је Лончар.

Директорка болница др Татјана Аџић Вукићевић рекла је да у последњих 10 дана забележен енорман број пријема, те да ниједан дан није прошао без мање од 80-90 пријема.

Много пацијената је дошло са тешким клиничким слиакама, који су морали одмах у интензивну негу, додала је она.

- Ситуација је тешка и забрињавајућа, да смо морали да отворимо 12 полуинтензивних нега, са 400 лежећих места, а мораћемо и пету интензивну негу да отворимо, где ће радити још 15 лекара и 30 медицинских сестара - рекла је др Аџић.

Она је навела да у Батајници раде углавном лекари из КЦС, али и са КиМ, као и из других градова, додајући да је, на пример, Кладово од своја два анестезиолога, једног упутило у Батајницу.

 - Сада је последњи тренутак да апелујемо на све, на стручну и немедицинску јавност, да се поштују мере. Срећни смо што имамо вакцине, јер је то будућност - рекла је др Аџић Вукићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом