ОЧАЈНА САМ ЈЕР НЕМАМО ВИШЕ МЕСТА: Директорка болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић каже да су клиничке слике застрашујуће

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

11. 03. 2021. у 08:40

У НАЈВЕЋОЈ ковид-болници, у Батајници, са готово 1.000 постеља, у среду ујутру била су слободна само два кревета. Дан раније отпуштено је 56, али је примљено 80 нових пацијената! Болесне су читаве породице.

ОЧАЈНА САМ ЈЕР НЕМАМО ВИШЕ МЕСТА: Директорка болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић каже да су клиничке слике застрашујуће

Фото Танјуг

Велики број оболелих са зимовања током сретењских празника, лечи се у кућним условима, десети, дванаести дан под високом температуром, оклевајући да се јаве лекарима. Можете онда замислити у каквом стању долазе у болницу. Људи се боре за сваки дах. Гуше се у властитом телу. Клиничке слике су застрашујуће!

Из сваке речи др Татјане Аџић Вукићевић, директорке ковид-болнице у Батајници, док говори за "Новости" о ситуацији на највећем бојишту са смртоносном заразом у земљи, избија очај.

- Ситуација у болници је критична и пренапета - говори докторка Татјана. - Имамо скоро 900 болесника, практично смо попуњени. Тридесет преосталих постеља намењено је интензивној нези лечења. Рачунајте да смо за недељу дана имали око 500 нових пријема, и од тог броја рачунајте да између 10 и 20 одсто болесника могу бити кандитати за интензивну негу. Више од две трећине болесника је у веома тешком општем стању, и сви су на кисеоничној потпори, било неинвазивној било инвазивној.

У новој болници у Батајници, чије је отварање почетком децембра прошле године било спас, јер за оболеле више нигде није било места, ситуација је сада таква да места има само за онолико болесника колико се отпусти. То није довољно, јер много је више оних који захтевају пријем.

- Притисак на болницу је неиздржив, кадар је преуморан, регрутован не само из Универзитетског клиничког центра Србије, већ и из свих болница у Београду - прича др Аџић Вукићевић. - Предаха нема нити један минут. Тражи се место више. Клиничке слике се невероватном брзином погоршавају. Готово сви оболели повезани су са неким ко је дошао са зимовања на Златибору и Копаонику. Подаци су поражавајући.

А таман када је помислила да је, после 180 пријема у болницу, само за два дана викенда, пребродила најдраматичније дане од када је као руководилац ковид-болнице, на првој линији одбране од заразе, докторка Аџић Вукићевић је у уторак доведена пред ново, тешко искушење:

- Најтежи тренутак од отварања болнице био ми је уторак, када сам у 15 сати објавила да више немам места у гигантској болници као што је Батајница. Очајна сам, јер не могу помоћи свима којима је моја помоћ потребна.

ПЛАЋАМО ДАНАК ЗИМОВАЊА

НЕПРЕДВИДИВА болест гаси животе у трену и онда кад лекари помисле да су после вишенедељне борбе за пацијента извојевали победу.

- Толико смо апеловали да се не иде на зимовање, да се избегавају скупови, али узалуд - говори докторка Аџић. - Плаћамо данак сретењских празника. Ово није смело да нам се догоди. Требало је да надлежни мудрије реагују. Сада немамо више места у Батајници. Тужно и претужно. Хитно се нешто мора предузети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунлано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена