СРБИЈА АПСОЛУТНИ ЛИДЕР: Американци направили анализу о корони, наша земља најбоља у региону, а БиХ најгора по броју умрлих!

Танјуг

09. 03. 2021. у 18:52

БОСНА и Херцеговина је убедљиво најлошија у региону када је реч о смртности услед корона вируса.

СРБИЈА АПСОЛУТНИ ЛИДЕР: Американци направили анализу о корони, наша земља најбоља у региону, а БиХ најгора по броју умрлих!

Фото С. Мишљеновић

То је податак америчког Универзитета “Џон Хопкинс” пренео је сарајевски Аваз, који Србију поново истиче као "апсолутног лидера" са само 0,93 одсто.

БиХ је, наводи се, на неславном 49. место (од 215 држава) у свету према укупном броју смртних случајева. Само у протекла 24 сата у БиХ је умрло 48 пацијената, а укупно од почетка епидемије до данас 5.297 или 3,86 одсто свих заражених.

Аваз пише да је тај постотак код суседних земаља нижи: У Хрватској 2,27, Словенији 1,99 посто, Црној Гори 1,35 посто.

Србија је, наводе, поново апсолутни лидер у региону са 0,93 посто, али то и не изненађује узимајући у обзир колико је труда уложено у набавку потребне медицинске опреме, лекова против короне и вакцина.

Од БиХ, наводи се, боље резултате лечења пацијената има и Северна Македонија са 2,98 посто, као и Албанија 1,72 посто.

Према овим подацима, пише Аваз, може се закључити да БиХ највећи проблем има у здравственој заштити, што је директна последица нерада власти на државном и на нижим нивоима власти.

Јер, истичу поново, БиХ једина у региону није била у стању да набави вакцине за своје грађане, а лекари су већ раније упозорили да немају приступ лековима који се у свету користе за лечење оболелих.

О респираторима, кажу, не треба ни говорити, будући да ће своју пресуду у овој афери дати Суд Босне и Херцеговине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)