ХТЕЛИ ДА ИЗГРАДЕ ПАРКИНГ ЗА АУТОБУСЕ: У селу Хрватској порушен споменик усташким жртвама, багери стали када су пронађене људске кости

Ј. КЕРБЛЕР, од сталног дописника “Новости” - ЗАГРЕБ

27. 02. 2021. у 08:20

БЕЗ много најава срушен је споменик погинулим борцима Народноослободилачке борбе (НОБ) и жртвама усташког терора у Носковачкој Дубрави, насељу у Вировитичко-подравској жупанији, у којем живи свега седамдесетак људи.

ХТЕЛИ ДА ИЗГРАДЕ ПАРКИНГ ЗА АУТОБУСЕ: У селу Хрватској порушен споменик усташким жртвама, багери стали када су пронађене људске кости

Фото Загребачке "Новости"

Намера локалних власти овог села на граници између Хрватске и Мађарске, била је да на месту споменика направи паркинг за аутобусе, а да споменик помери даље. Градилиште је, међутим, затворено када су багери наишли на кости бораца НОБ.

Будући да се у близини споменика налази хостел и прихватилиште у које долазе посетиоци, намера Јавне установе за управљање заштићеним деловима природе и еколошком мрежом жупаније била је да се уреди паркиралиште и то баш на месту где је споменик. Управо тамо су се у Другом светском рату водиле борбе антифашиста против Немаца и усташа, а споменик је саграђен педесетих година прошлог века. Налази се у самом центру малог села Носковачка Дубрава, где је и основна школа, а у оквиру споменика је и спомен-костурница.

- Ту су сваке године долазила деца да чују шта се све догађало у Другом светском рату - каже заменик жупана Игор Павковић, који указује да се паркинг могао планирати и изградити и на неком другом месту.

ЛОГОР ЗА ДЕЦУ СА КОЗАРЕ

У ОКВИРУ Омладинске мреже прошле су године на месном гробљу у Носковачкој Дубрави посађена стабла код споменика који подсећа на страхоту у тамошњем усташком сабирном логору. Од офанзиве на Козари до почетка децембра 1942. у том је логору било 250 до 300 српске деце, а сахрањено је 69, старости од три месеца до три године. Овај споменик подигунут је шездесетих година прошлог века.

Засад су већ исказани трошкови демонтаже споменика, а камене плоче стоје док се не донесе одлука где ће бити поново постављене.

 Споменик пре рушења, Фото Загребачке "Новости"

Владика славонски Јован тражи да се посмртни остаци покопају на месном гробљу, али тек предстоје договори хоће ли то бити могуће. Срби из Носковачке Дубраве захтевају да споменик свакако остане, јер на сеоском гробљу већ постоји и споменик за српску децу Козаре. Жеља је да се на посебној табли напишу и имена малених Срба са Козаре, деце која су у овом крају умрла, јер се наредне године обележава осамдесета годишњице страдања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БУГАРИН ШВЕРЦОВАО МРТВУ МАЈКУ: Рекли смо јој добар дан, глава јој пала - цариници били у шоку, случај који се и данас препричава