СВЕДОЦИ ДОБА СМРТИ: У Јасеновцу постоје само два објекта из времена када је ту био логор

Ј. МАТИЈЕВИЋ

24. 02. 2021. у 10:17

ОВО су једина два објекта која су преживела рушење логора Јасеновац и време када су нељуди хтели да затру трагове својих злодела.

СВЕДОЦИ ДОБА СМРТИ: У Јасеновцу постоје само два објекта из времена када је ту био логор

Фото П. Митић / Ј. М.

Ту су биле усташка апотека и болница у којој су принудно радили лекари, углавном Јевреји и неколико Срба. Из тог времена је и Давидова звезда на једном унутрашњем зиду и дрвени ормарић у ком су били медицински инструменти. Мој муж Гојко није дозволио да их руше, нити да бришу Давидову звезду. Стари су то објекти, али сведоче. Надживели су време смрти.

Стара сам, све мање покретна и одлучила сам да их уступим нашој Српској цркви, а да монахиње до смрти брину о мени. Тако је најбоље.

Сведочанство унутрашњост објекта у ком је била усташка болница, Фото П. Митић

Фото П. Митић

Фото П. Митић

Ово је за "Новости", 23. септембра 2017, у Јасеновцу, испричала бака Љубица Клинцов, у чијем дворишту су на неколико корака од породичне куће једина два објекта која су преживела послератни налет затирања трагова злогласног логора. Бака Љубица је тада имала 88 година и недавно је преминула, а зграде су сада власништво Српске цркве. Још тада, владика славонско-пакрачки Јован, казао нам је да ће та два објекта, удаљена стотинак метара од манастирске цркве Рођења Јована Претече, а на путу према спомен-комплексу где је и споменик "Камени цвет", у будућем меморијалном центру жртвама Јасеновца који подиже Српска црква - имати врло важно место.

Објаснио нам је тада владика Јован, који је и координатор Одбора за Јасеновац СПЦ, да је Епархија откупила и земљиште између главног пута и реке Саве, баш прекопута цркве, као и зграду Српске школе изграђене у 19. веку која је радила све до 1941.

- Узимајући у обзир велики значај и светињу коју за српски народ представља Јасеновац, епископ Сава је 2000. године, комплекс парохијске цркве Рођења Светог Јована Крститеља прогласио манастиром - испричао нам је владика Јован.

- Три године касније, започета је обнова парохијске куће, сада манастирског конака, и уређење помоћних зграда. Манастир је нарочито оживео када су марта 2016. дошле три монахиње са Бешке на Скадарском језеру. Жеља нам је да манастир са овим врло важним објектима које смо откупили, једног дана буде меморијални центар у спомен свих мученика јасеновачких.

Топола страдања и зверстава

У ДОЊОЈ Градини коју од Јасеновца дели само река Сава, сачуван је још један "објекат" из времена усташког логора. Реч је о "тополи ужаса". Ово сасушено дрво, један је од најстрашнијих симбола Доње Градине и Јасеновца. Под њом и на њој логораши су мучени и убијани на најсвирепије начине.

Фото П. Митић

На крошњи дрвета и по његовом деблу пречника већег од два метра, 1958. нађени су ланци и посебно ковани клинови за мучење жртава. Топола ужаса се налази у Спомен-подручју Доња Градина. Иструлила, срушила се 1978, а Влада Републике Српске је 2011. донела одлуку о изградњи стаклене надстрешнице која је сада штити од пропадања.

У највећем српском подземном граду, сачувана је била и зграда школе, у којој ће када буде обновљена, бити библиотека и истраживачки центар.

- Када смо порушили таваницу, пронашли смо два сандука - казао нам је епископ Јован.

- У њима су били, то знамо по датумима, последњи писмени радови српске деце која су школу похађала... Нашли смо последње задатке исписане њиховим ручицама... Готово сви су, недужни, нејаки, страдали...

Како смо сазнали, школска зграда је порушена, урађен је пројекат и предстоји јој обнова. Све што се последњих година ради у манастиру Јасеновац као да је остварење завештања владике Николаја, страдалника из логора Дахау. Он је сазнавши за монструозна страдања народа у јасеновачком паклу записао: "Желео бих да се у Јасеновцу, или било где у Србији, подигне Храм праштања, у спомен свих на правди Бога побијених жртава, и спомен опроштаја крвницима за злочине које починише."

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море