ЗАШТО ЈЕ ПАТРИЈАРХ НОСИО ЗЕЛЕНУ ОДЕЖДУ? Иза свега се крије дубока симболика, данас је добио три посебне реликвије (ФОТО)

Новости онлине

19. 02. 2021. у 13:04

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије, који је јуче изабран на седници Синода СПЦ, данас је устоличен у Саборној цркви у Београду. Један од централних делова церемоније устоличења је преузимање панакамилавке, жезла и панагије.

ЗАШТО ЈЕ ПАТРИЈАРХ НОСИО ЗЕЛЕНУ ОДЕЖДУ? Иза свега се крије дубока симболика, данас је добио три посебне реликвије (ФОТО)

Фото: СПЦ

Жезло или скиптар је још од античких времена један од симбола власти, и често је и буквално "представљало" владара у његовом одсуству. 

Током обреда устоличења патријарху је по устаљеној традицији уручена јединствена панагија патријарха Димитрија, првог патријарха обновљене српске патријаршије.

Реч је о икони Богородице коју архијереји носе око врата и која се пун век наслеђује међу српским патријарсима. Она се сматра својеврсном светињом Српске православне цркве.

Током преноса церемоније устоличења на јавном сервису стигло је и објашњење зашто је патријарх јуче носио зелену одору.

Наиме, та боја је симбол патријарха још од средњег века, и означава углед службе патријарха и његово достојанство.

Сам патријарх ће у другим приликама, како постоји пракса, у нашој цркви користити могућност да се та боја користи као препознатљива боја његовог потписа, који ће стављати на документе и потписивати се другим поводима, на литургијским књигама и онда када за то постоји потреба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)