ЗАВОД ТРАЖИ "НАЦИОНАЛНЕ" УЏБЕНИКЕ: Издавачи упутили Министарству предлоге за измене и допуне Закона о школским књигама

Љ. БЕГЕНИШИЋ

18. 02. 2021. у 09:48

ЈАВНИ издавач треба да има искључиво право и обавезе да штампа национални комплет уџбеника. То су: уџбеници за српски језик од првог до четвртог разреда основне школе, односно српски језик и књижевност од петог основне до четвртог разреда средње школе, "Свет око нас" за први и други разред и "Природа и друштво" за трећи и четврти разред основне школе и комплет уџбеника за све разреде за историју и географију.

ЗАВОД ТРАЖИ НАЦИОНАЛНЕ УЏБЕНИКЕ: Издавачи упутили Министарству предлоге за измене и допуне Закона о школским књигама

Фото П. Милошевић

Ово је предлог измена и допуна Закона о уџбеницима, који је формулисао Завод за уџбенике и упутио Министарству просвете након позива државе да се издавачи изјасне које би чланове овог прописа требало мењати и зашто. Рок да се доставе предлози измена и образложење истекао је у среду.

Весна Пајевић, извршни директор Издавачког сектора Завода за уџбенике, каже за "Новости" да је суштина њиховог предлога искључиво право и обавеза јавног издавача да припрема и издаје уџбенике од националног значаја за основну и средњу школу с циљем очувања језика и писма, националног идентитета и културног наслеђа српског народа.

- Тако би се подигао степен веродостојности и тачности у уџбеничким садржајима ових предмета, што може бити, као што се показало претходних година, упитно и деликатно - истиче Весна Пајевић.

Да неке одредбе Закона треба мењати, слажу се и приватни издавачи.

Тако Бошко Влаховић, власник Издавачке куће "Едука", истиче за наш лист да је овај пропис потребно пажљиво преиспитати како би се у неким сегментима нашла боља решења.

- Ако већ имамо слободно тржиште, треба га пратити и контролисати, како би било здраво, а држава за то има механизме - каже Влаховић. - О овоме би требало да разговарају све важне институције, а надам се да ћемо у наредном периоду озбиљну пажњу посветити овој теми, јер је реч о образовању које је једна од кључних друштвених области.

Министар просвете Бранко Ружић недавно је за "Новости" рекао да тржишна утакмица међу издавачима уџебеника није лоша и да доприноси квалитету. Он се изјаснио и да подржава став да је потребно посебно водити рачуна о садржајима уџбеника, поготову о садржајима који се односе на питања историје, културе и идентитета нашег народа.

- Верујем да до најбољих решења можемо доћи дијалогом релевантних учесника - просветни радници, издавачи, САНУ. Нисам на страни ниједног издавача. На страни сам квалитетних и повољних уџбеника у који су у служби наставног процеса и тржишне утакмице која доприноси том квалитету - навео је Ружић.

MИНИСТАРСТВО: НИСМО ИНИЦИРАЛИ

МИНИСТАРСТВО просвете наводи да није иницирало измене Закона о уџбеницима, већ како и стоји у допису издавачима, генерално сагледава законску регулативу у циљу њеног унапређивања.

- Исказивање интересовања актера ван Министарства не значи нужно ни да ће се одлука о измени Закона донети, већ да смо заинтересовани да сагледамо све проблеме који се изнесу пред нас и да настојимо да исте решимо - наводе у Министарству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?