КУЋА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСТВО: Мионица чува успомене на јуначко дело Војводе Мишића и војске којом је командовао

Бранко Пузовић

08. 02. 2021. у 11:20

ГУ центру Мионице, биће изграђена Кућа Колубарске битке, посвећена највећој победи српске војске над Аустроугарима у Првом светском рату, којом је командовао славни војвода Живојин Мишић, рођен у оближњем селу Струганику.

КУЋА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСТВО: Мионица чува успомене на јуначко дело Војводе Мишића и војске којом је командовао

Фото Општина Мионица

Мултимедијалну поставку, која ће уједно бити музеј и слика на више од 400 квадратних метара, осмислио је познати сликар Слободан Јевтић Пулика, Ваљевац који живи и ствара у Француској.

Јединствена у Србији, биће изграђена по узору на панораму чувене Бородинске битке, начињене на стогодишњицу велике победе Кутузова над Наполеоновом војском. Кућа Колубарске битке биће подигнута у атријуму Културног центра Мионица, неколико стотина метара од моста на реци Рибници, на ком је војвода Мишић зауставио повлачење српске војске и преокренуо ток рата.

СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ НА МОСТУ

"Војници! Децо! Станите! Усправите се! Окрените лице непријатељу!" - тим речима Живојин Мишић зауставио је на мосту преко реке Рибнице у Мионици потпуно расуло Прве српске армије, на чије чело је непосредно пре тога постављен, уместо рањеног и болесног команданта Петра Бојовића. Само две недеље касније, на челу Прве армије, победио је аустроугарску војску... На Рибничком мосту постављено је спомен-обележје том историјском догађају, на ком су управо ове речи војводе Мишића уз његов изливени портрет.

Фото Општина Мионица

- Српска војска и војвода Живојин Мишић добиће признање какво заслужују за јуначки подвиг у Колубарској бици - каже Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

СЛАВА Војвода Живојин Мишић,Фото Општина Мионица

- Захваљујући јунаштву, као Леонида и Спартанци, уписали су се у анале ратовања, а Колубарска битка широм света симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима Колубарске битке је истина Србије и слободољубивог човечанства. Србија која је у Првом светском рату до темеља била разорена, сачуваће јуначко дело свог сељака, који је обукао војничку униформу, бранио и одбранио земљу и учиниће га доступним свима.

Фото Општина Мионица

Мионица је право место за такав пројекат, јер је војвода Мишић управо овде, на Рибничком мосту, преузео команду над српском Првом армијом.

ЈЕДИНСТВЕН ПРИМЕР

Под командом Живојина Мишића, у Колубарској бици, новембра и децембра 1914. године, у тешкој борби, на више од 200 километара дугом фронту, до ногу је потучена двоструко бројнија и неупоредиво боље опремљена аустроугарска војска. После те маестралне победе, Мишић је унапређен у чин војводе, а Колубарска битка ушла је у историју ратовања као јединствен пример да је војска, којој се ближио потпун слом, за врло кратко време успела да се реорганизује, пређе у контранапад и оствари одлучујућу победу. Битка је вођена у долини реке Колубаре, на обронцима планина Сувобор и Маљен.

РАПОРТ Војсковођа Мишић и Никола Пашић на фронту, Фото Општина Мионица

Уз тонски и видео-приказ саме Колубарске битке, посетиоци ће моћи да виде и оригиналне фотографије и документа. Пројекат Слободана Јевтића Пулике предвиђа да Колубарска битка буде овековечена 33 дугим и осам метара широким муралом, који ће он осликати. У приземљу ће бити изграђени ровови, пољска болница, шатори, митраљеска гнезда, топови, перископи за осматрање аустроугарске војске... Све ће бити "зачињено" мирисом барута, звуковима топовских плотуна, рафалима митраљеза, звекетом оружја, повицима војника...

ПЛАНОВИ Пројекат Куће Колубарске битке у Мионици , Фото Општина Мионица

- Приземље ће бити резервисано за амбијент Колубарске битке, а на спрату планирана је поставка посвећена самој победи, ордењу, заставама и свему што представља заоставштину славног Мионичанина, војводе Мишића - каже Јанковић. - У центру Мионице налази се споменик славном војсковођи, а у његовом родном Струганику, у кући војводе Мишића, смештен је музеј посвећен великом српском војсковођи. Уверени смо да ће заједно са будућом Кућом Колубарске битке то представљати културно-историјску и туристичку целину, која ће на најбољи начин да представља славну, јуначку, велику српску историју.

МУЗЕЈ Кућа војводе Мишића у његовом родном Струганику, Фото Б. Пузовић


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена