НОВИНА У 2021. ГОДИНИ: Саобраћајна полиција може да спроведе још једну контролу возача

Танјуг

23. 01. 2021. у 08:09

ДАМИР Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја указао је да припадници Управе саобраћајне полиције од Нове године имају одобрење да контролишу возаче на присуство психоактивних супстанци.

НОВИНА У 2021. ГОДИНИ: Саобраћајна полиција може да спроведе још једну контролу возача

Зоран Јовановић

- Контрола возача под дејством наркотика и осталих психоактивних супстанци је раније била кампањска активност, а због сложености и апаратуре којом се обавља тестирање то није било правило, међутим, од Нове године то постаје стална активност, тако да сви они који имају лошу навику да седају за волан под дејством наркотика и осталих психоактивних супстанци имаће разлога да буду забринути - рекао је Окановић за РТС.

Он је напоменуо да се у случају теже саобраћајне незгоде по правилу радило токсиколошко тестирање како би се утврдило присуство психоактивних супстанци, а сада ће то, како је нагласио, постати редовна ситуација и у контроли саобраћаја.

- Припадницима саобраћајне полиције помажу и припадници криминалистичке полиције, који врше процену на лицу места да ли лице показује сумњу да је под дејством наркотика, а онда се тек приступа тестирању. Дакле, због сложености тестирања неће бити тестирање као кад је у питању алкохол - да се сви возачи тестирају редом већ само она лица чије понашање указује на сумњу да су под дејством психоактивних супстанци - објаснио је Окановић.

Истакао је да је током протеклог викенда 16 возача искључено из саобраћаја због управљања возилом под дејством психоактивних супстанци, а осам због насилничке вожње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево зашто не треба убијати змије