ПОЛИЦАЈЦИ МОГУ У ПЕНЗИЈУ И СА 50 ЛЕТА: Од свих српских пензионера, по правилу, најмлађи су они који су радни век провели у МУП-у

Ј. Ж. С.

17. 12. 2020. у 10:38

СВИ који су пензиони чек заслужили радећи на пословима за који се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, што подразумева посебне и другачије услове за остваривање права на пензију, чине око пет одсто укупног броја пензионера.

ПОЛИЦАЈЦИ МОГУ У ПЕНЗИЈУ И СА 50 ЛЕТА: Од свих српских пензионера, по правилу, најмлађи су они који су радни век провели у МУП-у

Фото Н. Живановић

То значи да је таквих на списку ПИО фонда 81.273. Посебни услови, ипак, не подразумевају и посебно високе износе на чековима, па се тако њихови просечни износи месечних примања крећу од око 26.000 до максималних 55.000 динара, колико у просеку добијају професионална војна лица.

Ову категорију корисника чине сениори који су радни век провели као полицијски службеници, припадници служби безбедности, потом они на појединим радним местима у Министарству спољних послова, Управи за извршење кривичних санкција и Пореској полицији, као и професионална војна лица.

Познато је да су од свих српских пензионера најмлађи они који су радни век провели у полицији. Деценијама су они ово право стицали другачије од осталих и дешавало се да службу напусте у пуној снази.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, полицијски службеник може да престане да ради и пре испуњења општих услова за стицање старосне пензије, уколико до краја 2020. има најмање 55 година живота и 24 стажа, од чега најмање 14 ефективно проведених на такозваним бенифицираним радним местима. То подразумева да се њима стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, тј. да се на годину дана рада додаје шест месеци или на исти период службе добијају још четири месеца гратис.

- То важи и за полицијске службенике који имају навршених најмање 60 лета и 25 година стажа осигурања, од чега минимум 15 на радним местима где се он рачуна са увећаним трајањем, односно у служби где добија додатна три на 12 месеци ефективног рада - кажу у Министарству унутрашњих послова. - Такође, под временом проведеним на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, не узима се у обзир када је полицијски службеник био одсутан по основу привремене спречености за рад, попут боловања, без обзира на чињеницу оправданог одсуства са рада.

Законом о полицији прописано је, међутим, да радни однос може да престане и пре испуњења општих услова за стицање старосне пензије, а у складу са прописима о пензијском и инвалидском осигурању.

Одредбе Закона о ПИО које се односе на превремену старосну и старосну пензију примењују се и на службенике у униформи, као и на било које друге запослене који испуњавају услове. Према том пропису, у пензију се не може пре 65 лета и најмање 15 година стажа осигурања, или када запослени напуни 45 година стажа.

Полицијски службеници у полицијским управама, саобраћајни полицајци, инспектори у одређеним областима делатности (криминалистичке, граничне, саобраћајне полиције...), јесу радна места на којима се на годину дана рада добијају још четири месеца у радној књижици, те се углавном сви распоређени на поменутим радним местима пензионишу са навршених 55 година живота.

- Примери снижавања старосне границе на 50 су ретки у пракси, али су могући међу појединим припадницима специјалне и посебних јединица полиције - примера ради, Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије, конкретно распоређени на радним местима "специјалац" и "жандарм - ронилац". Њима се на 12 месеца рада рачуна још шест месеци стажа, а уз испуњење осталих услова могли би бити пензионисани по свом захтеву са 50 лета.

НАПУШТАЊЕМ СЛУЖБЕ ГУБЕ ПОСЕБНОСТ

АКО полицијац напусти службу, он може остварити право на пензију под општим условима, односно у складу са општим прописима из области пензијског и инвалидског осигурања, али не и у складу са Законом о полицији, који је lex specialis. У том случају, Министарство поступа као и сваки претходни послодавац, уплаћује порезе и доприносе за остварени радни стаж до датума престанка радног односа у МУП-у и поступа по свим захтевима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)