КАДА И ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ЗАТВОРЕНЕ ШКОЛЕ? Одлука је на Кризном штабу, ево каква је процедура

Новости онлине

10. 11. 2020. у 17:49

ШКОЛА онлајн или у учионицама била је вишемесечна дилема у Србији од самог избијања пандемије корона вируса.

КАДА И ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ЗАТВОРЕНЕ ШКОЛЕ? Одлука је на Кризном штабу, ево каква је процедура

Фото: Депоситпхотос

Након периода карантина, са почетком нове школске године остављено је право избора и више родитеља и ђака одлучило се за наставу у учионицама. Међутим, са порастом укупног броја заражених изнова се поставља питање - да ли је затаварање школа и прелазак на онлајн опција или ће се наставити са редовном наставом у школама?

Наиме, уколико је један ђак заражен, настава у школи се наставља. Уколико двоје или више ђака има установљено присуство вируса Ковид 19, а долазили су у контакт са другарима, цела група уколико је одељење подељено, прелази на учење од куће. Трајање онлајн наставе је идентично са данима изолације која се препоручује - 15 дана.

Како сада ствари стоје, школе одолевају и план је да се уколико је могуће цела школска година изгура у учионицама. Кризни штаб није до сада расправљао о могућности преласка на учење на даљину, нити је утрђена бројка која је горња, црвена граница.

Како кажу у Министарству просвете коначну одлуку о свему доноси Кризни штаб, али основни план је да се избегне прелазак на учење на даљину. Како додају, досадашње искуство је да нема заражавања у школама већ се болест “доноси споља” из породице, окружења...

Иако је постојала бојазан да ће школе бити несигурне и да ће се међу најмлађима вирус вртоглавно преносити, то за сада није случај.

На данашњи дан од 31. октобра у предшколским установама је 12 оболелих малишана што је 0,005 одсто од укупног броја (224.000) док је запослених оболело 82 од 30.200.

У основним школама у Србији има заражених укупно 298 ђака од 524.000 што је 0.057 одсто оболелих. Ученици средњих школа имају виши постотак заражавања па је од 245.000 њих 327 оболело од Ковид 19.

Међу запосленима и наставним особљем више је оболелих у основним школама и то 297 од 31.628 док је у средњим школама од 68.082 запослених њих 126 има присуство Ковид 19.

Од сутра ђаци основних и средњих школа су на распусту који ће трајати до петка. Испрва слободне дане требало је да имају само основци, али је на последњем Кризном штабу прошле недеље, донета одлука да и средњошколци не иду у школу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ, 26. ЈУН: Смена сунца и облака са грмљавином