УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА ПЕТРОВИЋА: Ако достигнемо 1.000, заправо ћемо имати 5.000 заражених - БОРБА СА КОРОНОМ БИЋЕ СВЕ ТЕЖА

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

23. 10. 2020. у 09:00

АКО достигнемо 1.000 потврђених случајева инфекције вирусом корона дневно, то ће значити да сваког дана имамо још најмање по 5.000 заражених, од којих ће већина имати асимптоматску форму болести и ширити заразу!

УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА ПЕТРОВИЋА: Ако достигнемо 1.000, заправо ћемо имати 5.000 заражених  - БОРБА СА КОРОНОМ БИЋЕ СВЕ ТЕЖА

Фото Н. Скендерија

Ову песимистичку процену, за "Новости", износи примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог. Он каже да баш због тих асимптоматских случајева долази до експлозије ковида 19, и да ће и Србији, и свим осталим земљама, бити тешко да обузда епидемију.

Од када је у децембру избила у Кини епидемија испољила је многе специфичности у односу на све претходне са којима се човечанство досад суочило. Разлог за то је особеност САРС-КоВ-2 вируса, о којем је др Петровић, на основу свих досадашњих сазнања из целог света, стекао утисак да је он заразнији и отпорнији од свог рођака САРС-КоВ, који је изазвао епидемију САРС-а 2002. године.

Фото Принтскрин

 

- Овај вирус се веома чудно понаша, а оно што наука досад зна о њему није довољно да бисмо правили процену шта ће се даље догађати - каже примаријус Петровић. - Мало је вероватно да ће сам да нестане, као што је било са изазивачем САРС-а, али и то је могуће. Поуздано знамо, да му се можемо супротставити само великим прокужавањем популације, што подразумева стицање имунитета, макар и привременог, после "контакта" са вирусом, као и вакцинацијом.

КАПЉИЦЕ ЛЕТЕ И 20 МЕТАРА

ДОКТОР Петровић упозорава да се у борби са вирусом корона занемарује чињеница да се он преноси и ваздушним, а не само капљичним путем:

- Капљице које избацује заражени сигурно једно време "пливају" у ваздуху, и струјање ваздуха може да их однесе и до 20 метара. Зато је битно да се носе маске у затвореном, и на отвореном где год је гужва. Уз то, овај вирус остаје и на површинама много дуже него други. САРС-КоВ-2 остаје на предметима сигурно два-три дана, а овај његов рођак и дуже.

Иако се велике наде полажу у вакцину, Петровић каже да главно питање није само када ће бити на тржишту, него и колико ће бити доступна, поготово најсиромашнијим земљама. Мање је битно да ли ће то бити неко од цепива која се сада испитују - три руска, два кинеска, америчко или оксфордско - већ је важније да ли ће бити обезбеђено за већи број људи, од укупно осам милијарди на планети.

- Пандемија не може да се заустави ако све земље не добију вакцину, а са епидемијом ће се прве изборити државе које буду вакцинисале највише становништва, и где природно стечен имунитет на САРС-КоВ-2 буде највећи - каже др Петровић. - Имунолошки бедем имаћемо тек кад најмање 60, а пожељно је бар 70 одсто популације, на један од та два начина буде заштићено. Тек тада ће вирус почети да губи снагу. Претња од САРС-КоВ-2 трајаће сигурно још две-три сезоне.

Доктор Петровић који се у каријери суочио са више епидемија, почев од вариоле вере, и активно учествовао у њиховом сузбијању, каже да се актуелна зараза не може сузбити тријажом на границама помоћу PCR теста или изоловањем контаката заражених.

- Вирус је присутан толико много да више нико не може да "похвата" све контакте, нити се могу избројати и контролисати - сматра др Петровић. - Таквим мерама може да се смањује заражавање и успорава ширење вируса, али не може да се обузда епидемија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)