КОН О НОВИМ МЕРАМА: Маске тренутно замењују ванредно стање

Танјуг

17. 10. 2020. у 00:23

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је да ношење заштитних маски тренутно замењује ванредно стање и полицијски час, истичући да је "непријатност због коришћења маски хиљаду пута мања од непријатности оболевања".

КОН О НОВИМ МЕРАМА: Маске тренутно замењују ванредно стање

Фото: Танјуг

"Јасно је да имамо погоршање епидемиолошке ситуације. То погоршање се посебно види у Београду, које полако прелази у неповољну ситуацију када је Београд у питању. Када упоредимо са неким периодом који је трајао месец дана, јасно је да је дошло до озбиљног погоршања", рекао је Кон за РТС.

"Непријатност због коришцења маски је хиљаду пута мања од непријатности оболевања. Да не причам да се ми више плашимо казни него што се плашимо смрти", приметио је Кон.

Истакао је да се овога пута у Србији неће реаговати ванредним стањем.

"Заштитна маска тренутно замењује ванредно стање и полицијски час", рекао је Кон.

Кон је навео да је у школама направљен систем који није планиран да се искључује и који има своје јединице надзора и праћења.

"Зна се да треба све време да се носе маске, осим кад се седи у клупи. Имамо то под контролом. Нема разлога да се размишља о прекиду школе, што не знаци да нећемо пратити ситуацију", рекао је Кон.

Коментаришуци ситуацију у региону где букти епидемија, Кон је рекао да многе од тих земаља нису имале други талас, као Србија.

"Ово је за њих углавном други талас. Оно што јесте сигурно је да у спровођењу мера не верујем да смо нешто изнад околних земаља, без обзира што смо само мерама успели да сузбијемо други талас. Ипак, имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди", упозорава Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином