ДР АНА ГЛИГИЋ О КОРОНИ: Прогнозе су такве да не смем да их изговорим

Novosti online

16. 10. 2020. у 11:51

ДA бисмо упознали коронавирус са свих страна биће потребно неколико година, али извесно је да га нећемо искоренити, рекла је др Ана Глигић гостујући у Јутарњем програму. Према њеним речима, прогнозе су од почетка биле лоше, али су се и потврдите. Постоје два пута: или пустити да се становништво инфицира или примити вакцину.

ДР АНА ГЛИГИЋ О КОРОНИ: Прогнозе су такве да не смем да их изговорим

Фото: РТС принтскрин

Др Ана Глигић рекла је по избијању епидемије да се короне никада нећемо решити, али да ће се свести на неку меру. Kаже да се њено мишљење о томе није променило и да је вирус веома незгодан по начину преношења.

Да ли се Ваше мишљење променило седам месеци касније, од првог случаја оболелог у нашој земљи?  

 - Не, није се променило. Овај вирус ме је изненадио са дугим трајањем у односу на искуства која имам са оваквим врстама вируса. Очекивала сам да ће много пре бити завршена ова епидемија. Међутим, гледајући у резултате које смо публиковали са другим сличним вирусима, видела сам да је и са другима то трајало дуже него што сам ја предвиђала. Овај вирус је једна велика непознаница са много особина које су неуобичајне за вирус. И то је довело до тога да се појавио у епидемијској и пандемијској форми.

Како је мутирао вирус?

- Овај вирус се показао веома незгодан по начину преношења, ништа нисмо знали о њему, а он је био ту негде. Нисмо знали начин преношења, његово понашање у спољашњој средини. Сад је познато да постоје сви начини преношења, осим што не знамо да ли постоји алиментарни пут преношења, а то значи да га уземемо са храном. То је разлог зашто имамо тако велики број случајева. Резултат његове контагиозности је велики број случајева и непрестано враћање и појављивање великих пикова ове епидемије.

Како се онда борити са овим вирусом?

- Или ћемо се прокужити горе-доле, а сваки пут је становништво све више прокужено или ћемо узети вакцину. Неколико вакцина је већ у завршним фазама. Нама остаје да пустимо да будемо инфицирани природним путем или да примимо вакцину. Наравно, да држава нема рачуна да пусти да се ми прокужавамо него треба да се вакцинишемо и заштитимо. Вакцине о којима се до сада причало имају задатак да зауставе епидемију и пандемију. Направљене су на специфичан, не класичан начин. Циљ је зауставити епидемију, па онда правити класичну вакцину пошто се короне нећемо решити. Кад су ме на првом интервјуу питали шта мислим о корони и колико ће трајати, ја сам рекла имам неке информације из литературе да су прогнозе грозне, али не смем да их изговорим. Тачно је тако било као што су предвиђали. Корона има пуно, они су ради лакшег изучавања подељени у четири рода, према томе корона нас окружује, има је у домаћим животињама, све животиње имају своју корону. Ова корона је настала скоком врсте из природе и дошла на неприродне ћелије, а то је човек. Постала је патогена и преносива.

Да ли доживотни имунитет представа вакцина која је направљена од самог вируса?

- Да, вакцина која се направи од самог вируса. Имам податак да су Руси јуче направили још две вакцине. Једна је направљена у Колцову, институту у Сибиру, која је атенуирана, а то значи да је направљена од оног вируса против кога се боримо, али га у лабораторији под оређеним условима присилимо да ослаби и на тај начин добијемо атенуирану, живу вакцину. За такву вакцину потребна су опсежна истраживања на хуманој популацији, прво на животињама.

Шта вас је још изненадило код короне? Шта је још увек непознаница?

- Ја сам се супроставила мишљењу да деца оболевају док нису деца оболела. Сви су осетљиви на корону, а све зависи од имунитета. Старији имају израубован имуни систем и он не може да реагује као код деце. Код деце имамо много непрепознатљивих инфекција. Они носе вирус, али нису препознати, а то је велика опасност за ширење.

Многе је овај период подсетио на 1972. годину када је харала вариола вера. Ви сте у то време шеф лабораторије за борбу против ове болести. Има ли сличности? Како се држава борила тада у односу на данас?

- Тада је било 500 милиона умрлих од вариола вере у свету. То је побуђивало велику пажљу, ми смо били умрежени у светску мрежу лабораторија које су биле спремне да у сваком моменту поставе дијагнозу. У сваком тренутку смо могли да нађемо извор инфекције, а кад је дошла вариола, ми смо потврдили да су свих осам материјала позитивни. Ми смо знали да је на помолу јако велика епидемија, највећа послератна епидемија. Ми смо је у рекордном року заиуставили и доста ствари из те епидемије можемо сада применити на корону. Има сличности између вариоле и короне. На пример, мајка у Нишу је умрла на порођају, дете је остало живо. Из вариоле имамо такву ситуацију. Из пупчаника бебе имали смо антитела четири пута већа, дакле, природа се побринула да врста не изумре.

Како ћемо се изборити са овим вирусом?

- Тешко је нешто рећи у закључку, јер вирус не познајемо. Не знамо истинско порекло овог вируса, треба прво добро да га упознамо. Ми само знамо да је резервар у природи слепи миш. Не знамо ко је био преносилац на људе. То ће се знати за неколико година. Остаје да се виде вирусолшки резултати како бисмо га упознали са свих страна, али извесно је да га нећемо искоренити.

(РТС.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце