СВА ШЉИВА ОДЕ У РАКИЈУ: Ваљевски воћари готово сав принос српског "плавог злата" прерађују у алкохол

Б. ПУЗОВИЋ

23. 09. 2020. у 11:30

ВРЕМЕНСКИ услови током године били су такви, да је шљива, једноставно, морала да страда.

СВА ШЉИВА ОДЕ У РАКИЈУ: Ваљевски воћари готово сав принос српског плавог злата прерађују у алкохол

Фото Б. Пузовић

Применили смо све поступке, агротехничке мере, ништа нисмо препустили случају, а род није достигао ни половину лањског. Убрали смо свега 20 тона шљиве по хектару. Уз то, ни квалитет није нарочит. Зато ће сва шљива ове године да оде у ракију.

Овако се, наглас, пресабира млади воћар Никола Гентић из Голе Главе код Ваљева. Берба шљиве у ваљевском крају је, каже, завршена, и тек следи печење ракије...

- Плодови су препуни воде, мало је суве материје, чак шест килограма свеже потребно је да би се добио један килограм суве шљиве - каже Гентић. - Тржиште је веома лоше, извоз није развијен, тако да је и откупна цена ниска, свега 20 динара за килограм. У односу на претходну годину цена је, додуше, мало боља, али и даље није реална, далеко је од оне којом би воћари били задовољни.

Фото Б. Пузовић

Ваљевски крај одвајкада се сматра краљевством српске шљиве, а Подгорина - престоницом. Са око 12.000 хектара шљивика, обрани су модри плодови чачанске лепотице, црвене ранке, чачанске родне, стенлеја за сечење и конзум. Род је мањи од очекиваног, чему су, наглашавају стручњаци, кумовали пролећни мразеви у време цветања, а касније је плод напао шљивин смотавац, што је узроковало труљење...

ПЛОДОВИ ПУНИ ШЕЋЕРА

НАЈВИШЕ проблема проузроковао је шљивин смотавац, који је угушио плод - објашњава Ђорђе Совиљ, саветодавац за воћарство из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево. - У појединим шљивицима опало је од 30 до 50 одсто плодова, који су накупљали много шећера, и због тога су били подложни труљењу, па нису употребљиви за сваки вид прераде.

Фото архива

- С обзиром на то да је цена на тржишту ниска, сва шљива, око пет тона, коју сам убрао, отићи ће у ракију - каже Мирослав Крстивојевић из села Крчмар код Мионице, подно Дивчибара.

- Због епидемиолошке ситуације са вирусом корона, цена ракије неће да расте због ограниченог извоза свеже, али и прерађене шљиве.

За разлику од прошле године, плодови ће бити лошији за сушење, али и за ракију, јер је у њима мање суве материје. Има доста трулих плодова, чак и у воћњацима у којима су произвођачи обавили један или два хемијска третмана.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)