КОРИСТАН САВЕТ: У паприци доза витамина за срећу и добар сан

Доктор у кући

22. 09. 2020. у 10:05

СЕЗОНУ паприке требало би искористити да се ово поврће сваки дан нађе на трпези, и то свеже.

КОРИСТАН САВЕТ: У паприци доза витамина за срећу и добар сан

Фото: Depositphotos

За ајвар има времена током зиме. Свежа паприка прија здрављу јер, подиже имунитет, ублажава ПМС, подстиче производњу колагена, побољшава вид, штити од рака простате, подиже расположење, подстиче раст косе, убрзава метаболизам, помаже при мршављењу...

Сматра се да редовно конзумирање зеаксантина - састојка из паприке код људи склоних дегенерацији жуте мрље-знатно утиче на спречавање губљења вида, а такође помаже и код постојеће болести. Зеаксантин снажним антиоксидативним деловањем спречава оштећења ока. Штити око од штетног спектра УВ зрака, поготово у време јаког сунчевог зрачења.

У више студија показало се да паприка има висок потенцијал да спречи рак простате, али и једњака и желуца.

Витамин Ц којим паприка обилује важан је за производњу колагена. А колаген је главна беланчевина у телу, потребна за одржавање крвних судова, коже, костију. Редовна конзумација хране богате овим витамином јача имунитет, неутрализује штетне радикале и смањује ризик од многих болести.

Колаген и витамин Ц главни су разлози што исхрана богата паприком утиче на лепшу кожу и косу. Паприка помаже кожи и у борби против неправилности као што су пеге и мрље. Витамини, гвожђе и бета каротени из паприке одговорни су за контролу производње меланина, па се паприка препоручује особама светле пути и свима који имају проблем с хиперпигментацијом коже.

Природни састојци којима паприка обилује помажу у смањивању анксиозности, посебно оне везане за тегобе пре почетка менструације. Штите организам од последица стреса, ублажавају несаницу, лоше расположење и безвољност. Витамин Б6 - један од многобројних здравих састојака, учествује у производњи "хормона сна" - мелатонина, али и серотонина - "хормона среће", па ће вам паприка, осим укусног оброка, бити и доза опуштања у напорном дану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)