ИСПОВЕСТ МИРОСЛАВА БОЖИНА: Већ 15 година истражује богатства Панонске низије
НИСАМ ни кувар ни ловац ни риболовац, већ једино "пецам" из тањира.
Тим речима Новосађанин Мирослав Божин (68), новинар и публициста, аутор књига, гастрономских водича и филмских серијала о салашима и чардама у Војводини, открива мотив зашто већ 15 година истражује богатства Панонске низије. За то време, са филмском екипом у којој су и чувени филмски радник и редитељ Петар Латиновић и сниматељ Славко Павловић, прошпартали су, како кажу, целу Војводину у више наврата и прешли готово 40.000 километара. Посетили су више од 60 чарди на Дунаву, направили записе о 40 салаша и сада су на путу да заврше још толико салашарских прича.
- Порив да се прихватим посла је чежња која значи и повратак у нека стара времена - каже Божин. - Нисам са салаша. Ја сам са јароша, а то значи да је моја родна кућа у Стапару гледала преко њива према Сомбору и према Европи. Све је почело 2005. године, када се родила идеја о књизи "Чарде на Дунаву", а касније и "Салаши за вас". Све снимамо на основу књиге. Направили смо приче о 65 салаша и чарди и поред тога салашарски речник од 100 речи, у којем просечан Београђанин не зна 80 речи, Новосађанин 60, а деца уопште немају појма шта је шта. Зато су наше приче прозор у свет, прозор у прошлост.
КРЕМПИТА ГОСПОДСКО ПОСЛУЖЕЊЕ
КАКО се у Новом Саду јело некад и сад, о карактеристикама турских и европских јела, писао је Божин у водичу "Гастрономија Новог Сада", истичући занимљиву причу о посластицама:
- Нови Сад има све што се замислити може: месо и поврће, живина је била главна, ћурка, морка, гуска, пиле, а не свиња, затим риба, речна, дивљач на Фрушкогорју, а типичан новосадски слаткиш је кремпита. У свакој кући увек је било брашна, јаја и шећера, и кремпита је и салашарско и господско послужење. Правили су је Чеси у ресторану у центру града, одмах крај катедрале и однели на Блед пред Први светски рат. Сада Словенци кажу да је Блед најпознатији по кремпити, а порекло јој је сасвим другачије.
ФИЛМСКИ серијали Мирослава Божина о салашима и чардама тренутно се емитују на две телевизије: РТВ Војводина и ТВ Нови Сад. У њима аутору помажу и воде гледаоце кроз приче чувена имена нашег глумишта и културне сцене - Мира Бањац, Миодраг Петровић, Раде Марковић, Александар Дунић (Ћирко из Шојића), професор др Слободан Јовић, енолог који свира и пева о винима, легендарни књижевници Раша Попов и Бошко Ивков, као и Мирослав Јосић Вишњић, певач Бане Крстић и "Гарави сокак" који су написали песму "Ајмо на салаш...".
- Снимали смо о винским и туристичким салашима који примају госте и оно што свакодневно не може да се види ни у селу данас, а поготово не у граду: мангулице, магарце, коње, краве; правили смо магарећи сир, музли млеко, пробали печено прасе мангулицу, гулаш од магарца и мангулице, ишли у "Засавицу", на Крчединску аду, у Ковиљ, Деспотово, Суботицу, Ченеј, Стајићево, Сонту, Бело Блато... То је заправо нова туристичка понуда коју отварамо, и на неки начин све смо ми покренули и открили и афирмисали салаше и чарде. Сада се сви хвале тиме. Салаши су бајка, прилика да деца виде теле, краву, коње...
ГОСТОПРИМСТВО
- САЛАШ, то је гостопримство. Салашари су радили од јутра до сутра, а волели су да примају госте који су се обично најављивали дописницама. Дешавало се да гост дође пре дописнице, па када га виде, остављају мотике "у по дужи" у по баште и дочекају их. Жене кољу пиле, мушкарци иду у подрум по вино и ракију, све износе, спрема се ручак. Јер, и њима добро дође, могу да поједу и попију мало боље него обично - прича Божин.
У БОЖИНОВОМ учинку су и туристички и гастрономски водичи, "Чарде на Дунаву" и "Салаши за вас", гастрономски водичи Суботице, Апатина, брошура за Туристичку организацију Војводине, завичајна књига "Стапар, приче и јунаци", коју је написао заједно са историчарем Браниславом Ћурчићем и у којој је 30 прича и обрађено чак 486 ликова.
- На чардама, главни јунак је Дунав. Што би рекао књижевник Мирослав Јосић Вишњић, "прича о реци која тече, човеку који прича и о чорби која шапуће". Чарде су непревазиђена митска места, а ми смо покренули лавину одлазака на чарде. И то је повратак природи, као и салашима као радим јединицама са традицијом од 300 година, а чардама још више, прављеним на речним прелазима. Интересантно, на филском фестивалу у Подмосковљу 2014. године освојили смо прво место са серијалом о чардама у конкуренцији 240 филмова из 60 телевизија - каже Божин.
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини
УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.
04. 05. 2024. у 20:06
У НЕДОУМИЦИ СТЕ? "Васкрсе" или "воскресе"? Овако се правилно честита Ускрс или Васкрс?
У СУСРЕТ највећем православном празнику, покушаћемо да разбијемо недоумице око тога како је правилно честитати Ускрс односно Васкрс.
04. 05. 2024. у 21:16
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (0)