ОГРОМНА ЧАСТ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Србија председава конференцији СЗО коју гледа цео свет

Танјуг

27. 08. 2020. у 18:05

ПОЗИВ Светске здравствене организације упућен Србији да председава Конференцији о имунизацији, којој ће присуствовати министри из више од 50 земља, велика је част, између осталог и зато што долази у тренутку када на планети нема места где вакцинација није једна од најважнијих тема, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

ОГРОМНА ЧАСТ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Србија председава конференцији СЗО коју гледа цео свет

Танјуг

Имунизација је данас једна од најважнијих тема, а конференција ће бити почетком године и то, како се сви надамо, у моменту када ће се вакцина појавити, рекао је Лончар за Танјуг у Бањи Ковиљачи након скупа у који је за лекаре ковид болница из Лознице, Шапца, Ужица, Ваљева, Чиготе и Бање Ковиљаче организовало Министарство у знак захвалности за вишемесечну пожртвованост у спасавању живота грађана Србије оболелих од корона вируса.

- Можете замислити у ком тренутку ће се конференција дешавати и у ком тренутку ће Србија председвати скупом, Имунизација ће бити главана тема за цео свет - да ли се вакцинисати и којом вакцином, како, колико и шта ... - рекао је министар и упитао можете ли замслити која је то част за Србију.

Према његовом речима, позив доказује како се Србија котира у свету када је позвана да председава скупом на коме ће бити министри 53 или 54 земље, и то у време када ће тема бити још важнија јер ће неке вакцине против ковида бити регистроване.

Србија је ту част добила, како каже, захваљујући здравственом систему, спровођењу плана и програма СЗО о јавном здрављу до 2030 и грађанима који су послушали струку и науку и допринели да се епидемија малих богиња сузбије.

Подсетио је на пробле малих богиња и слабу вакцинацију деце када је имунизација пала на 70 одсто.

- Захваљуци покренутој акцији и грађанима који су прихватили став струке и науке дошли смо до 94 одсто имунизације, спасили многе животе, спречили многе болести, многе компликације и сачували здравштвени систем. То нас је квалификовало да Србија буде та која ће председавати на тако битну тему - рекао је Лончар.

Министар је додао да све што се дешава у Србији неко прати, и да одлука није могла да падне са неба.

Директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге јуче је упутио званични позив министру здравља Србије да буде председавајући на Конференцији посвећеној имунизацији којој це присуствовати представници 53 земље чланице СЗО Европа.

Домаћин данашњег скупа био је директор Специјане болнице Александар Јокић, који је изразио задовољство што је пријем организован у Кур салону, у чувеном здању грађеном за краља Александра Карадордејвића, које је било руинирано, а обновљено је и реконструисано у децембру 2018. захваљући Министарству здравља, а поводом 160 година организованог лецења у Бањи Ковиљачи.

Додао је да је тај чувени салон још један заштитни знак Бање Ковљаче поред сумпорног купатила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА