НАКОН ПАКЛЕНОГ ЛЕТА ЕВО КАКВА НАС ЈЕСЕН ЧЕКА: РХМЗ објавио количину падавина и температуре - Изненадиће нас октобар

Милица Шкорић
Милица Шкорић

17. 06. 2024. у 16:03

У СРБИЈУ ове недеље стиже нови топлотни талас, који нам доноси максималне дневне температуре до чак 38 степени Целзијуса у хладу, док се ни ноћу од среде температура неће спуштати испод 20 степени.

НАКОН ПАКЛЕНОГ ЛЕТА ЕВО КАКВА НАС ЈЕСЕН ЧЕКА: РХМЗ објавио количину падавина и температуре - Изненадиће нас октобар

Фото: D. Milovanović

Према најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), у нашој земљи ће данас бити променљиво облачно с дужим сунчевим интервалима, а у западним, централним и јужним пределима уз локални развој облачности и с краткотрајном кишом или пљуском с грмљавином. Ветар ће бити слаб, северни и северозападни, с најнижом температуром од 15 до 20 степени, а највиша ће бити од 30 до 33 степена Целзијуса.

Иначе РХМЗ је објавио и сезонску прогнозу до новембра.

Септембар ће у већем делу Србије бити топлији и просечно влажан, а у Централниој, Јужној и Југозападној Србији топлији и сувљи септембар. Наставак касног лета можемо да очекујемо у првој половини септембра.

- Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 14,3 ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1,4 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 24,6ºС - наводи се на сајту РХМЗ-а и додаје:

- У већем делу Србије месечна сума падавина током септембра задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 3 мм нижим у односу на вишегодишњи просек, а у Централној, Јужној и Југозападној Србији биће испод вишегодишњег просека са вредностима за 5 мм до 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 49 мм.

Октобар ће, према сезонској прогнози, бити просечно топао и просечно влажан. Михољско лето.

- Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за 0,5 ºС до 1,0 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха око 9,6 ºС. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 0,5 ºС до 1,0 ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 18,3 ºС.

- Месечна сума падавина током октобра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 50 мм.

Новембар - Просечно топао и просечно влажан

- Средња минимална температура ваздуха у новембру задржаваће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0,1 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха око 4,4 ºС. Средња максимална температура ваздуха у новембру биће у границама вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0,1 ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 11,0 ºС. У целој Србији месечна сума падавина током новембра задржаваће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 3 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини новембарска сума падавина износиће око 46 мм.

БОНУС ВИДЕО: Стравично невреме у Београду - Муње парају небо

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)