Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Промо

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Foto: Promo

У том спајању прохујалих времена, модерних токова и будућности, Belgrade Waterfront је посебан пијетет указао и вожду Ђорђу Стратимировићу, који је тек 2022. године, тачно 200 година након рођења, добио своју улицу у главном граду Србије и у њој спомен-плочу. Тако је Београд на води не само исправио велику историјску неправду, већ и на достојан начин оживео сећање на неправедно заборављеног вожда.

 

Ђорђе Стратимировић био је врховни командант српске војске и први председник владе у Српској Војводини од 1848. до 1849. године. Овај велики стратег и племић био је близак сарадник владара из домова Петровића, Карађорђевића и Обреновића, први носилац Обилића медаље и бројних других високих одликовања. Један је од најзаслужнијих људи што се Војводина и данас налази под окриљем граница Србије.

Улица вожда Ђорђа Стратимировића простире се од будуће Улице Луке Ћеловића Требињца у залеђу Савског трга до платоа испред Куле Београд и налази се у срцу Београда на води, између Улице краљице Драге Обреновић и Бриселске с једне и Улице Николаја Кравцова с друге стране. Тренутно је у функцији део од Булевара Вудроа Вилсона до Херцеговачке, али нема сумње да ће, када пројекат буде одмакао, ово бити једна од најлепших и најсадржајнијих улица у Београду на води.

 

На почетку ове саобраћајнице иза Савског трга налазиће се најсавременији образовни кампус у земљи сачињен од државне основне школе са двојезичном наставом и државног вртића. На само пар корака одатле ће ускоро, у пуном сјају и габаритима, засијати и ремек-дело „српског Гаудија“ Момира Коруновића, односно зграда Старе поште, која ће након темељне реконструкције бити претворена у Културни центар са интерактивним дечијим музејом, позоришном сценом, галеријама и уметничким радионицама за најмлађе.

 

У Улици вожда Ђорђа Стратимировића смештени су садржаји за најмлађе суграђане – вртић Футурино 2, специјални едукативни систем Малац Генијалац, као и La Classe плесни студио у коме како млади, тако и старији развијају љубав према плесу. Да је становање у околним зградама заиста прилагођено савременој породици, говори и то да се у близини налазе експозитуре банака, продавница Shop&Go, продавница органске хране Деметрин врт, Juice Bar, snack&coffee bar Диверзија, пекара Лулу. Ту су и богато опремљени Пет Центар, K&A Enterijer i и салон керамике Atlas Concorde.

 

Осим што повезује један историјски са новонасталим делом града, Улица вожда Ђорђа Стратимировића, чији се обриси тек познају, биће засигурно једна од најзеленијих саобраћајница у граду. Бујно зеленило и дрвеће налазе се како на разделном острву по средини улице, тако и дуж уредно поплочаних тротоара са обе стране, чиме ће се на естетски ефектан начин надовезати на плато испред Куле Београд. Уз то, улица обилује и урбаним, зеленим џеповима између зграда и на слободним површинама, од којих се по својој лепоти издваја зелени кутак испред зграде BW Aurora  и вртића Футурино 2.

 

Дуж улице налазе се и бициклистичка стаза, клупе за одмор, модерна ЛЕД расвета, као и жардињере у којима се биљке мењају четири пута годишње, у зависности од годишњег доба.

Као што се каже да конац дело краси, тако ће и ову улицу, поврх свих садржаја, ускоро красити и зграда БW Перла, јединствени бисер модерне архитектуре на обали реке који ће станарима нудити врхунац космополитског живота у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и Ђедов мали гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и "Ђедов мали" гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЦЕЛА Србија је још једном уз фудбалску репрезентацију. Вероватно је веома мали број оних који нису пратили трилер меч Србије и Словеније у другом колу групе "Ц" на Европском првенству у Немачкој.

20. 06. 2024. у 20:15

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура