ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА ГАЖЕЊЕ ДЕЦЕ, ЗА ОРУЖЈЕ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ: Шта доносе измене кривичног закона

В. Црњански Спасојевић

21. 05. 2024. у 12:28

НАЈНОВИЈИМ изменама и допунама Кривичног законика биће пооштрене казне затвора за тешка дела против безбедности јавног саобраћаја, потврдила је за "Новости" министарка правде Маја Поповић. Ово пооштравање санкција иницирали су родитељи деце настрадале на пешачким прелазима и у саобраћају, а јавно их је подржао председник Србије Александар Вучић.

ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА ГАЖЕЊЕ ДЕЦЕ, ЗА ОРУЖЈЕ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ: Шта доносе измене кривичног закона

Фото Н. Фифић

- Очекујем да пооштравање казни утиче на савест и одговорност возача, како би се сачували животи пешака, посебно најмлађих - казала је министарка.

Поред тога, у КЗ биће прописана и два нова кривична дела: несавесно држање ватреног оружја и обучавање малолетног лица за његово коришћење.

Биће знатно пооштрене и казне за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Предвиђено је да ако учинилац неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, размењује или држи ватрено оружје, конвертибилно или онеспособљено, његове делове, муницију, експлозивне материје или минско-експлозивна средства, казниће се поред новчане казне и затвором од једне до осам година, уместо сада прописане казне од шест месеци до пет година. Ако је у питању ватрено оружје, муниција, експлозивне материје, минско-експлозивна средства или средства на бази експлозивних материја или гасно оружје чија израда, продаја, набавка, размена или држање није дозвољено грађанима, учинилац ће се казнити затвором од две до 12 година, уместо досадашњих једне до осам и новчаном казном.

Такође, ако је предмет овог дела већа количина оружја, муниције или средстава или су у питању оружје и средства велике разорне моћи или се дело врши противно правилима међународног права, учинилац ће се казнити затвором од пет до 15 година, уместо две до 12, као до сада. Ко неовлашћено носи предмете извршења овог дела казниће се затвором од пет до 15 година, уместо две до 12, а ко неовлашћено носи а има одобрење надлежног органа, казниће се затвором од једне до осам година.

Додатно охрабрење женама

ДРЖАВА, како је истакла министарка Поповић, шаље јасну поруку жртвама насиља у породици, пре свега свим женама, да ће најоштрије реаговати с циљем да се сви облици насиља одлучно сузбијају и најоштрије казне учиниоци:

- Пооштравање казнене политике за насиље у породици, значајно би охрабрило све жене да не трпе насиље, да га без страха пријаве и да буду уверене да ће држава бити ту да их заштити.

Министарка је навела и да ће у циљу појачане заштите просветних радника бити прописано посебно дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању.

Изменама ће се ускладити и одредбе КЗ са законодавством Европске уније када је у питању група кривичних дела против животне средине.

Министарка је претходно у интервјуу за "Новости" навела и да ће бити пооштрене казне за насиље у породици и групу кривичних дела против полне слободе. За насиље у породици казне ће ићи до пет година, за основни облик дела, односно до 10, ако је коришћено оружје, опасно оруђе или друго средство којим је могуће изазвати код жртве тешке повреде или нарушавање здравља. Ако наступи тешка повреда или се наруши здравље или је злостављано малолетно лице, казна је до 12 година. Новина је и да онај ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је одредио суд добија затвор од шест месеци до пет година, уместо досадашњих три месеца до три године.

Када је реч о групи кривичних дела против полне слободе, предлог је, како смо писали, да се може изрећи доживотни затвор за све облике кривичних дела силовање, обљуба над немоћним особама и дететом. Ако је у питању обљуба злоупотребом положаја планиране затворске казне су од шест месеци до пет година, уместо три месеца до три године. Уколико је као последица дела наступила трудноћа, казне су дуплиране - уместо пола године до пет година, предложене су од једне до 10.

Боља заштита новинара

ИЗМЕЊЕНИМ КЗ већи степен кривичноправне заштите добиће новинари.

- Пружиће се појачана кривичноправна заштита онима који обављају послове од јавног значаја у области информисања, а имајући у виду испољене појавне облике напада и угрожавања ових особа. Прецизираће се и проширити криминална зона и код већ постојећих инкриминација кривичних дела принуде, угрожавања сигурности и спречавања штампања и растурања штампаних ствари и емитовања програма - истакла је министарка правде Маја Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)