СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАШЕ ДОКТОРКЕ: "Пандемија тиња већ годинама, ако се нешто не уради, може однети 100 милиона живота"

Novosti online

16. 03. 2024. у 10:42

"ОВА пандемија тиња годинама, и ако се нешто не предузме, до 2050. године однеће 100 милиона живота", упозорила је раније докторка Ивана Милошевић, заменица директора Инфективне клинике, коју смо често слушали током пандемије корона вируса.

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАШЕ ДОКТОРКЕ: Пандемија тиња већ годинама, ако се нешто не уради, може однети 100 милиона живота

Фото Д. Миловановић

Лекари свих струка већ годинама, а посебно од пандемије корона вируса, упозоравају на неадекватну употребу антибиотика. Куповина ових лекова без рецепта довела је све у опасност, наводе стручњаци и постала је једна од највећих глобалних проблема.

Пандемија која тиња деценијама

- Колико је ова пандемија, која тиња деценијама, значајна говори и то што се њоме не баве само здравствене институције, већ је то била тема и УН. То је нешто што није голим оком видљиво, а ради се о великом проблему који не можемо да зауставимо, ако се не трудимо. А постоји опасност да сви будемо жртве - каже др Ивана Милошевић.

Истиче и да не постоји грана медицине која неће бити погођена овим проблемом. Још је опасније и то што је њихова злоупотреба довела у питање и коришћење пеницилина, који је највећи изум када су у питању антибиотици, кажу стручњаци.

- Нерационална употреба антибиотика потенцира антимикробну резистенцију. Ми то јако добро знамо када се ради о лежећим болесницима. Посебно они болесници који због своје природе болести имају потребу за понављаним хоспитализацијама, а сваки боравак у болници неминовно носи ризик од болничке инфекције. Управо те инфекције узроковане су мултирезистентним микроорганизмима отпорним на све класе антибиотика. Још већи проблем је што не постоји ниједна баријера која спречава да се ти микроорганизми из болничке средине шире у људе, у друштво уопште. Болнице су генератори тих мултирезистентних бактерија и других микроорганизама који лако пређу и у осталу средину - каже докторка Милошевић.

Сви имају ризик да буду погођени

- Сваки пацијент који се лечи у интензивној нези има ризик за болничку инфекцију, чак и на обичном одељењу. У интензивној нези посебно, зато што су то пацијенти који су са бројним венским линијама, катетерима, на вештачкој вентилацији. И, нажалост, долазимо у ситуацију да добију инфекције које немамо чиме да лечимо - каже др Милошевић.

Наводи и да се те бактерије шире на друге болеснике, који могу да их изнесу из болнице.

- То је зачарани круг који не може спонтано да се реши. То мора да буде борба целокупног здравственог система на свим нивоима - од примарног нивоа до нас, терцијалног - каже докторка Ивана Милошевић.

"Огроман број жртава"

Злоупотреба антибиотика остаће највећи нежељени ефекат ковида који се неће повући тек тако и који ће однети огроман број жртава, оцењује др Милошевић.

- Израчунато је да ће до 2050. године са нерационалном употребом антибиотика умрети 100 милиона људи само од мултирезистентних инфекција - каже др Милошевић.

Истиче да је већ сада проблем са давањем терапије, будући да је много пацијената већ отпорно на оне антибиотике који се дају у нашој земљи. Такође, навод и да преко 10 година постоје и "нови" антибиотици, који су регистровани у Србији, али нису рутински доступни.

- Проблем са антибиотицима је тај што њихова производња јако пуно кошта. И немамо ми такву појаву нових антибиотика колики су наше потребе. Значи ово што имамо морамо озбиљно да чувамо - казала је раније заменица директора Инфективне клинике.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: У ТОКУ ЈЕ КОНКУРС ЗА УПИС: Како изгледа дан кадета на Војној академији?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

СРБИ - НАЈЗГОДНИЈА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕУРО 2024! Ево ко је најсекси фудбалер, али и како изгледа Топ 10 те листе! (ФОТО)