ОДСЕКЛИ ЈОЈ ГЛАВУ ЗБОГ БРАКА СА СРБИНОМ: Откривено ко су троје идентификованих у Загребу, страдали у акцијама "Олуја" и "Медачки џеп" (ФОТО)

В. Црњански Спасојевић

29. 02. 2024. у 22:15

ДВОЈЕ Срба и једна Хрватица удата за Србина, чији су посмртни остаци идентификовани прошле недеље у Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу, страдали су у акцијама "Олуја" и "Медачки џеп".

ОДСЕКЛИ ЈОЈ ГЛАВУ ЗБОГ БРАКА СА СРБИНОМ: Откривено ко су троје идентификованих у Загребу, страдали у акцијама Олуја и Медачки џеп (ФОТО)

Foto: Printskrin i Udruženje Jadovno

Њихов идентитет објавио је београдски Документационо-информациони центар "Веритас", позивајући се на то да свака жртва заслужује да буде именована, упркос томе што хрватски органи то нису учинили. Реч је о Петру Бјелобаби (48) из Радуча код Госпића, Миленку Јапунџићу (77), из Рудопоља код Градачца, и Анкици Вујновић (48) из Дивосела код Госпића.

Петар (Данета) Бјелобаба убијен је у августу 1995, за време акције "Олуја". Из куће у засеоку Дреновац, у Радучу, одвели су га припадници Хрватске војске, наводно да им покаже пут, и од тада му се губи сваки траг. У истој акцији убијена је и његова мајка Милка Бјелобаба (90). Њени посмртни остаци ексхумирани су са гробља у Житнику и идентификовни 2008. године, те сахрањени у породичној гробници у Радучу.

Породица ће, како кажу у "Веритасу", Петрове посмртне остатке сахранити у породичној гробници у родном селу, 9. марта.

Миленко (Ђуре) Јапунџић је за време "Олује" са супругом Смиљаном остао код куће, у Рудопљу. Смиљана је заробљена и одведена у сабирни логор у Задар, док се Миленку изгубио траг у селу. После неког времена, Смиљана је из Задра, преко Загреба, избегла у Србију, одакле се касније вратила у Рудопоље и ту и умрла 2004. Петнаестак година касније, Миленкове кости пронађене су близу његове куће и пребачене на Завод за судску медицину због ДНК-а анализе. Сада ће их породица сахранити у породичну гробницу у Рудопољу.

Foto: Printskrin

 

Анкица (Томе) Вујновић убијена је 9. септембра 1993, приликом напада на подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ - у хрватској акцији "Медачки џеп". Тада је убијен и њен супруг Момчило (57). Момчило је био Србин, родом из Дивосела, а Анкица Хрватица, из Купчине Жумберачке, општина Јастребарско. Живели су у загребачком Максимиру и повремено боравили у Дивоселу. Момчило се почетком рата затекао у родном месту, из којег, како наводе у "Веритасу", због болести није могао да се врати у Загреб, где је Анкица остала са сином из првог брака, иначе припадником Хрватске војске.

Анкица је више пута тих ратних година из Загреба, преко Мађарске, Србије и Босне, долазила у Дивосело, доносећи мужу храну, одећу и лекове. Ту ју је затекао хрватски напад, у септембру 1993. Када су хрватски специјалци из куће извели Момчила, Анкица је потрчала за њима вичући да је Хрватица и да јој пусте болесног мужа, и показивала им хрватске документе, што је "специјалце" додатно испровоцирало, па су јој одсекли главу, распорили утробу и у њу стрпали главу.

У тој акцији је убијено 32 житеља Дивосела, од којих су сведоци идентификовали 28, међу којима и Момчила, али не и Анкицу због унакажености тела.

"ЗАБОРАВЉЕНЕ" ЛОКАЦИЈЕ

У последњих 20 година из заједничких, масовних и појединачних гробница ексхумирано је 1.633 посмртних остатака Срба са подручја Хрватске и бивше РСК, од чега је идентификовано 1.259. Још 345 чека идентификацију. На "Веритасовом" списку несталих налазе се 1.504 особе чије судбине нису расветљене, међу којима 1.074. цивила. Жена је 422. "Веритас" зна за више десетина познатих локација са око 150 посмртних остатка на подручју Хрватске, који због опструкције хрватске стране чекају на ексхумацију.

Према званичном саопштењу Министарства хрватских бранитеља, прошле недеље је у Заводу за судску медицину и криминалистику спроведена коначна идентификација посмртних остатака шест особа несталих и смртно страдалих у домовинском рату, ексхумираних на подручју Личко-сењске и Задарске жупаније (3), Сисачко-мословачке жупаније (2) и једно тело преузето с подручја БиХ.

- Због залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, објавили смо основне личне податке, околности, начин, време и место страдања трију идентификованих са "Веритасовог" списка несталих - казао је Саво Штрбац из "Веритаса".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)