ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ БИОГАСА У СРБИЈИ: Сировине има у великим количинама и лако је доступна

Промо

29. 12. 2023. у 13:22

Биогас може да се генерише из свих врста органског отпада, пре свега од остатака из пољопривреде, кланичног отпада, отпада из индустрије хране, угоститељства, домаћинстава. Потенцијали биогаса у нашој земљи су изузетно велики - сировине има у великим количинама и лако је доступна. О биогасу, али и плановима за 2024. годину разговарали смо са Лидијом Царевић, менаџерком Удружења Биогас Србија и координаторком пројекта Фацхвербанд Биогас е.В.

ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ БИОГАСА У СРБИЈИ: Сировине има у великим количинама и лако је доступна

Фото: Удружење Биогас

Шта је биогас, како се производи и који су потенцијали биогаса?

- Биогас, је заправо мешавина гасова. У њему њавише има метана, угљен-диоксида и неких других гасова у траговима. Биогас може да се генерише из свих врста органског отпада, пре свега од остатака из пољопривреде, кланичног отпада, отпада из индустрије хране, угоститељства, домаћинстава. У Србији се, као сировина, користе углавном пољопривредени остаци, стајњак и жетвени остаци, а у мањем проценту и кланични и индустријски отпад.

Фото: Удружење Биогас

- Биогас се производи у биогас постројењима и генерише се у дигесторима, у процесу анаеробне ферментације, односно разлагању органског отпада у условима без присуства кисеоника. Тако произведен биогас се пречишћава од једињења која су корозивна и одводи на когенеративну јединицу, где се у процесу когенерације добија електрична и топлотна енергија, а као остатак висококвалитетно ђубриво, које даље може да се користи и у органској пољопривреди. По овом принципу раде сва постројења у Србији.

- Потенцијали биогаса у нашој земљи су изузетно велики! Србија је традиционално пољопривредна зеља и према доступним подацима, чак 65% површине Србије чини пољопривредно земљиште. Дакле, сировине има у великим количинама и лако је доступна - наводи менаџерка Удружења Биогас Србија.

Да ли биогас може да се користи као замена за земни гас?

- Од биогаса можемо да произведемо и биометан, у једноставном поступку пречишћавања биогаса до нивоа метана. Тако произведен биометан има идентичне карактеристике као и земни гас, те може да се убризга у националну гасну мрежу и користи уместо земног гаса. Узевши у обзир само сировину (остатке) из пољопривреде, ми бисмо у Србији могли да имамо инсталисано минимално 500 МW из биогаса, чиме бисмо могли да подмиримо чак 50% потреба Србије за природним гасом.

- Уколико посматрамо стратешки енергетску диверсификацију, биогас је изузетно важан за енергетику Србије. Ипак највећи допринос биогас даје управо заштити животне средине.

Зашто се каже да је биогас будућност зелене енергије и која је разлика између биогаса и осталих ОИЕ?

- Биогас се разликује од свих осталих обновљивих извора енергије, јер не само да смањује употребу фосилних горива, као и остали обновљиви извори енергије, већ и збрињава велику количину органског отпада, спречавајући емитовање гасова са ефектом стаклене баште у атмосферу, пре свега метана, који је чак 22 пута разорнији по атмосферу од угљен-диоксида.

- Биогас електране су шест пута ефикасније од солара и четири пута од ветра, те производе далеко више енергије од свијх осталих обновљивих извора. Годишња производња биогас постројења од 1МW је чак 8000 МWх. Такође, не зависе од спољашњих услова и за њихов рад је потребна само сировина, односно отпад, те се производња енергије лако и прецизно планира.

- Биогас технологија је изузетно комплексна, а постројења раде у режиму 24/7, дакле производња електричне енергије је константна и биогас не само да је изузетно стабилан у балансном смислу, већ се обично и користи за балансирање електро мрежа, с обзиром да се гради у руралним подручјима.

- Такође, биогас има велики утицај и на развој села, јер постројење од 1МW запошљава 10-15 људи и то вискоквалификованих кадрова и инжењера, који могу да остану у својим местима где ће им бити обезбеђен посао за који су се школовали. Баш због свега овога биогас називамо будућношћу зелене енергије.

Какви су планови Удружења Биогас Србија за 2024. годину и шта је неопходно за даљи развој биогас сектора код нас?

- Удружење Биогас Србија је кровно удружење за биогас, представља читав биогас сектор у Србији и игра кључну улогу у његовом јачању, пружајући експертску подршку и привлачећи инвестиције.

- Наставићемо да развијамо и јачамо сектор, окупљамо компаније које послују у скетору, да едукујемо и уопште ширимо свест о значају биогаса као обновљивог извора енергије. Наставићемо и активну сарадњу, како са надлежним институцијама у Републици Србији, тако и са међународним институцијама.

- Планирамо да наставимо партнерство са Фацхвербанд Биогас е.В., Немачком Биогас Асоцијацијом. Немачка је апсолутни лидер у биогасу у Европи и свету, а у Немачкој ради преко 10000 биогас постројења, па нам је експертска подршка, коју немачко удружење пружа српском, од највећег значаја у раду.

- За даљи развој сектора неопходан је и мултисекторски ангажман и интензивна сарадња са сва три ресорна министарства, како Министарства рударства и енергетике, тако и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Министарства заштите животне средине. Неопходно је дефинисање даље правне регулативе биогас, али и разматрање законске подршке за производњу биометана.

- Рекла бих да је читав наратив у вези са биогасом ове године измењен. Биогас се више не посматра у контексту произвођача електричне енергије, јер биогас постројења, пре свега, збрињавају отпад и представљају кључну улогу у заштити животне средине. Њихова примарна сврха је управо у ефикасном збрињавању отпада, док електрична и топлотна енергија, биометан и висококвалитетно ђубриво представљају вредне резултате овог процеса - закључује Царевићева. 


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама