КАФЕ КОЈЕ ПИЈЕМО

Промо

08. 06. 2023. у 16:00

ПОНУДА кафа на тржишту све је богатија, а на крају ланца је потрошач који доноси одлуку хоће ли купити, шта ће купити и колико је спреман да плати.

КАФЕ КОЈЕ ПИЈЕМО

Фото: Unsplash

Еспресо, макијато, мока, капућино, американо...само су неке од кафа из све богатије понуде овог напитка у ресторанима и кафићима, али и у кућним условима, захваљујући модерним кафе апаратима којих је све више и у нашим домаћинствима.

У понуди су данас и различите посластице на бази кафе, па се тако овај за многе омиљени напитак припрема и са сладоледом, шлагом, чоколадом, лешником, кокосом… Комбинација је безброј, а исто толико и опција за „савршени кафени напитак“ пред свима нама.

Истраживања говоре да људи свакодневно попију барем две шољице кафе. И то, углавном, различите. Просечан потрошач конзумира барем две врсте кафе током дана, а многи током једне недеље уживају у кафама  из неколико различитих  категорија. Овакав тренд све је присутнији у свакодневним навикама потрошача не само у нашој земљи, већ у читавом региону. Удео домаће кафа се из године у годину смањује у корист различитих инстанта, еспресса, капсула и слично. Убрзани темпо живота, уз стални раст међународних индустријских гиганата који су најјачи управо у овим категоријама, снажно утичу на промену трендова конзумације кафе.

Фото: Unsplash

Потрошачи следе ове трендове на тржишту, али треба имати у виду да се међу одлучујућим факторима при избору кафе налазе квалитет и цена производа. Када су у питању различите категорије кафе, то значи да су оне међусобно замењиве не само у зависности од прилике за конзумацију, већ и у зависности од кретања цене. Истраживања су показала да при значајнијим разликама у цени, четвртина потрошача бира јефтинију опцију. То значи да чак ни висока концентрација на тржишту не подразумева тржишну моћ, јер је на крају ланца потрошач који доноси одлуку хоће ли купити, шта ће купити и колико је спреман да плати.

Како ви бирате кафу? Како одлучујете која је прави избор и која ће се наћи у вашој корпи за куповину?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДИРЉИВ СНИМАК: Како су ученици испратили омиљеног професора у пензију - само што није заплакао