ЗАЈЕДНИЧКА ЛИТУРГИЈА У ОХРИДУ: Патријарху Порфирију Орден Светог Климента Охридског првог реда

Танјуг

05. 06. 2023. у 15:55

СВЕТОМ архијерејском литургијом у Цркви Свете Софије у Охриду, коју су предводили патријарх српски Порфирије и архиепископ охридско-македонски Стефан, обележено је данас спајање Православне охридске архиепископије и Македонске православне цркве.

ЗАЈЕДНИЧКА ЛИТУРГИЈА У ОХРИДУ: Патријарху Порфирију Орден Светог Климента Охридског првог реда

Foto: Instagram/patrijarh_porfirije

Овим поводом Свети архијерејски Синод МПЦ-ОА одликовао је патријарха српског Порфирија Орденом Светог Кимента Охридског првог реда, за исказану љубав према МПЦ-ОА.

Изражавајући захвалност патријарх Порфирије је рекао да је испуњен радошћу што је данас у Охриду, у прелепом храму Св. Софије, уз напомену да је у овом храму и пре 100 година служио патријарх српски.

- И ја сам срећан због ове прилике, а навршава се годину дана како овде у Охриду и Београду прослављамо истиниту и часну Педесетницу, што значи да смо прославили рођендан Цркве Христове и наравно поводом доделе св. томос вашој аутокефалној цркви у Македонији. Све што имамо, шта мислимо, што вреди и што је од Бога, зато је дар да можемо да видимо једни друге као сестринске цркве у име Божјег духа, Божји дар - рекао је Порфирије, пренели су македонски медији.

Истакао је да је повод данашње славе догађај од пре годину дана када је давање аутокефалности постало стварност.

Литургија је одржана на годишњицу од давања одобрења и благослова Српске православне цркве за аутокефалност МПЦ-ОА, чиме је окончан 55-годишњи спор између две цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

РИВАЛИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ! Новак Ђоковић запрепастио конкуренцију (ВИДЕО)