ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУН, ЈУЛ И АВГУСТ: У јулу температуре испод 25 степени, од 10. августа топлотни талас

Новости онлине

05. 06. 2023. у 12:56

ПОЗНАТИ метеоролог Марко Чубрило објавио је дугорочну временску прогнозу за лето 2023. године.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУН, ЈУЛ И АВГУСТ: У јулу температуре испод 25 степени, од 10. августа топлотни талас

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Општа прогноза за предстојеће лето је да ће генерално температуре бити ближе просечним вредностима у односу на неколико претходних.

ЈУН

Први месец лета 2023. би у глобалу требао да буде мало топлији од просека, али би позитивно температурно одступање било релативно ниско, само до око 0,5 степени Целзијуса. Падавински би месец требало да буде у границама просека, са могућношћу за локалну појаву позитивне аномалије, тачније веће количине падавина од просека, посебно на локалном нивоу.

Оваква падавинска аномалија значи да се у овом месецу не очекује дужи период сушног времена нити појава суше на ширем простору региона. Како ће падавине у великом броју случајева бити локалног, конвективног, порекла (грмљавински пљускови), биће мањих делова где ће пљускови бити ређи, али то и даље не би требало да услови појаву суше над ширим простором, што значи да овај јун за разлику од прошлог не би донео дефицит падавина.

Детаљнија анализа даје могућност да првих недељу дана у месецу буду умерено топли без врућине али нестабилни и спарни уз честе грмљавинске пљускове и могућност локалних непогода. Максимуми би се кретали око просечних вредности за прву декаду јуна. Крајем друге недеље у месецу, негде око 10. јуна могућ је први период нешто топлијег времена уз ређе пљускове и максимуме који би локално могло бити и око 30 степени Целзијуса, посебно на југу и југоистоку региона. Већ око 12. јуна би уследило ново погоршање уз пљускове и освежење и тих дана на прелазу из топлог у свежије време биће услова и за чешћу појаву локалних непогода.

Средина месеца вероватно нестабилна без високих температура и уз честу појаву грмљавинских пљускова. Негде око 18. јуна би могло уследити ново отопљење али без екстремно високих температура, док би већ после 23. јуна па вероватно до краја месеца било мало свежије уз честе пљускове. Сумирано, јун 2023. би донео знатно блажу варијанту лета у односу на протеклу годину, без ране суше и екстремно високих температура, али уз честе грмљавинске пљускове и повећану вероватноћу појаве локалних непогода.

ЈУЛ

Други месец лета 2023. би требао да донесе температуре у оквиру или чак мало испод просека уз количину кише око или мало преко просека, посебно над брдско-планинским делом региона. Уколико се овакве симулације одрже, најтоплији месец у години би ове сезоне био релативно свеж, а знатно свежији у односу на протекли који је донео врло високе температуре и екстремну сушу над већим делом региона.

За сада све упућује да би јул 2023. донео знатно умеренију верзију лета уз ређу појаву високих температура и честу појаву локалних нестабилности. Почетком јула би требало да уследи стабилизација и отопљење, али је врло извесно да то отопљење неће дуже потрајати и већ око 4. јула стоји сигнал за ново, јаче погоршање уз пљускове и освежење које би потрајало неких 5-7 дана.

Око 4. биће услова за појаву временских непогода уз велику количину кише и појаву туче/града. Првих дана у месецу би највероватније уследио јачи топао талас који би условио максимуме изнад 30, а локално и то посебно над југом и југоистоком региона око 34 степена Целзијуса.

Температура у јулу око 25 степени

Међутим, већ после 4. јула би требало бити знатно свежије уз максимуме који би често остајали испод 25 степени Целзијуса. Над нашим делом Европе би се одржавало пространо поље мало сниженог ваздушног притиска које би условљавало претежно северно ваздушно струјање уз кружење нестабилног ваздуха.

Као последица тога период од око 8. па све до око 20. јула би протекао у умерено топлом времену без великих врућина и уз честу појаву грмљавинских пљускова, посебно над брдско-планинским деловима региона, где би на локалном нивоу падавина могло бити и знатно изнад просека. Ветар би тих дана углавном долазио са истока или североистока.

Око 23. јула би уз још једно пролазно погоршање уследило и мање захлађење, док би сам крај месеца требало да донесе претежно сунчано и постепено све топлије време, али без екстремне врућине која је типична за овај месец и вероватно би се крајем јула максимуми кретали до око 31 степен Целзијуса.

Овакав развој времена би нам донео и знатно мањи број “тропских ноћи” у којима минимуми не падају испод 20 степени Целзијуса, посебно у вишим деловима региона као и ван већ градских целина, док би и на југу региона оваквих ноћи било мало испод просека.

АВГУСТ

Август би по очекиваном одступању температуре ваздуха требало да буде сличан јуну и да донесе температуре изнад просека за око 0,6 степени Целзијуса, док би се количина падавина и током овог месеца кретала око просечних вредности, тако да се ни овог месеца неки дужи сушни период не очекује. У овом моменту нема сигнала за неко рано јаче захлађење које би означило крај летњих карактеристика времена и вероватно би се нека блажа варијанта лета задржала током целог месеца.

Најтоплији део августа

Сам почетак месеца би могло обележити отопљење и до око 10. августа би се температуре могле кретати изнад просека. Тај део лета би могао бити и његов најтоплији део уз максимуме који би се углавном кретали од 29 до 33 степена Целзијуса, а локално, посебно над југом и југоистоком региона и приобаљем Јадрана и око 38 степени Целзијуса.

Осим тога и ноћни минимуми би били доста високи те би изнад великог дела Србије, осим у вишим пределима региона, могао уследити низ "тропских ноћи". После прве декаде августа је могуће освежење које би оквирно потрајало око 7-9 дана. У том периоду уз честе грмљавинске пљускове максимуми би се спустили на вредности мало испод просека, док би минимуми поново били релативно ниски, често и испод 14 степени Целзијуса. Око 10. августа при промени времена би било услова за јаче грмљавинске пљускове и локалне временске непогоде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу