СУТРА СУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ: Опростите свима који су вас повредили

Novosti online

03. 06. 2023. у 15:44

СУТРА је један од највећих празника у Српској православној цркви - Света Тројица или Духови, који се слави педести дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Овај празник се празнује три дана, а први дан пада увек у недељу, на педесети дан од Ускрса.

СУТРА СУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ: Опростите свима који су вас повредили

Фото: СПЦ

По обећању Христовом, у педесети дан по васкрсењу и десети по вазнесењу, спустила се благодат Светог духа на ученике сина Божјег. Они су потом проговорили многе језике које до тада нису знали и кренули по целом свету да проповедају реч господњу. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење.

Црквено празновање наставља се читаве седмице, током које се ниједан дан не пости, јер је то такозвана трапава недеља. Потом следи Петровдански пост, који ове године отпочиње 12. јуна.  Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића. 

Православно учење ο Светој Тројици није само догматски канон или област теологије, него главно и изричито учење ο неизрецивој и несхватљивој љубави Три Личности: Оца, Сина и Духа Светог, који су стваралачки узрок, извор, темељ и центар постојања целог света.

Догмат ο божанству Тројице дефинисан је на Другом васељенском сабору (Цариград, 381) у првом члану (Бог), од другог до осмог члана (Син), и у осмом (Дух Свети) члану Символа Вере. Дакле, Света Тројица су један Бог, али Он има три лица: Бог-Отац, Бог-Син и Бог-Дух Свети, која су међу собом потпуно равноправна по божанским особинама.

Бог је један у три Лица, једна природа, једна моћ, једно делање, једна заједничка енергија трију ипостаси. Постоји, дакле, истоветност природе, воље и делања, савршеног и стварног у Богу. Три лица поседују исту природу, једнако и савршено - зато Тројица не значи три божанства (тритеизам), или три различите божанске природе, него три лица Божија (ипостаси). Исту природу поседују и употребљавају потпуно и једнако сва Три Лица, али свако на свој начин.

Обичаји на Свету Тројицу

Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије. Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лек за болест. Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

Обичај је да се данас куће и цркве украшавају зеленилом - травом, цвећем и гранчицама од којих се, у току молитве клечећи у храмовима плету венчићи, који се носе кући и постављају на иконе, а понегде се уз храм остављају зелене гране дрвећа. 

За то има неколико "покрића". Једно је по угледу на старозаветни јеврејски обичај о празнику Седмица, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и целокупно биће.

Други је да су куће Јевреји а тиме и апостоли украшавали грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћ.

Често ће жене спустити и понеки мали венчић у ташну, као врсту заштите. Обичаји везани за Свету Тројицу имају везе са паганским временима и борбом против демона, те се сматра да на Духове не треба спавати. Стари народни ритуали били су да се у џепу носи и чен белог лука као штит од неке несреће.

Сви треба да избегавају тешке радове код куће, а жене и девојке не раде иглом ни концем.

Света Тројица је крсна слава места и градова али и заветине. Честе су литије.

Слава су Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Чукарица, Обреновац и Лазаревац, као и Бежаније. Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обежава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана, током турског бомбардовања Београда.

(СД)

БОНУС ВИДЕО:

ОВАКО ИЗГЛЕДА ГОВОР МРЖЊЕ: Водитељ Иван Ивановић вређа, псује…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу