ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Неће вам се свидети - Пљускови, олује и непогоде ће обележити период пред нама

Новости онлине

31. 05. 2023. у 19:16

ПОСЛЕДЊИХ месец дана у Србији временске прилике су врло нестабилне, и према најновијој временској прогнози метеоролога Марка Чубрила, овога пута са прорачунима до краја јуна - нестабилности се настављају.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Неће вам се свидети - Пљускови, олује и непогоде ће обележити период пред нама

Фото: М. Анђела/К. Михајловић

До викенда ће бити изузетно нестабилно уз честе пљускове са грмљавином и локалне непогоде, за викенд и почетком следеће седмице је могућа умерена стабилизација уз ређе пљускове, али ће после 6. јуна вероватно поново бити врло нестабилно, пише Блиц.

И дугорочне прогнозе за јун сугеришу релативно свеже и изразито нестабилно време.

- Наредних дана под утицајем висинског циклона и даље ће бити веома нестабилно. Све до викенда треба очекивати честе и јаке грмљавинске пљускове, док ће бити повољних услова и за временске непогоде и да на за кратко време на малом простору падне више од 30 мм талога уз појаву туче или града, јаког севања и олујног ветра – каже Марко Чубрило.

Упозорава на појаву урбаних поплава, изливање плитких, бујичних, токова, појаву воде на њивама као и подрумску воду.

Наглашава да области где ће се пљускови јавити није могуће унапред предвидети и на његовим картама су заправо зоне где би они по предвиђањима нумеричких модела требали бити најчешћи, али с обзиром да се овакви развоји формирању и распадају за мање од пола сата, не постоји математички модел који их може сасвим успешно предвидети.

Нестабилности ће генерално имати правац премештања југ-север са мањим варијацијама, док ће у петак са слабим хладним фронтом долазити и са северозапада.

Дневни максимуми до краја недеље биће око просека, док би за викенд уз нешто ређе пљускове и мањи удео влаге у атмосфери били мало испод просека.

- Око 5. јуна биће стабилније уз ређе пљускове и максималне дневне температуре до око 27 степени Целзијуса, а врло је изгледно да већ после 7. јуна следи нов период врло нестабилног времена - каже Чубрило.

Дугорочно, додаје, за сада све до краја јуна, па чак можда и почетком јула нема сигнала за дужу стабилизацију и јаче отопљење и у колико би се тренутна пројекција остварила први део лета би могао донети чак релативно свеже и нестабилно време.

- Како су ово ипак врло удаљени временски интервали промене су више него изгледне, али за сада барем до половине јуна тешко може бити неког дужег, топло и стабилнијег периода – закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: ПРИЧЕ ИЗ СКУПШТИНЕ - Писац Бранислав Нушић био је библиотекар парламента

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СМАЈЛОВИЋ: ВУЧИЋ ЈЕ У УН ГОВОРИО ОНО ШТО НАРОД МИСЛИ! (ВИДЕО)