НОВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: У овом делу дана стиже талас пљускова и грмљавинских олуја са градом

Novosti online

28. 05. 2023. у 11:53

ПРВИ дан викенда донео је Србији јаче грмљавинске олује са обилним пљусковима и локалном појавом града, а пријављена је и материјална штета.

НОВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: У овом делу дана стиже талас пљускова и грмљавинских олуја са градом

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

И другог дана викенда наставиће се веома променљиво време, а атмосфера ће бити и више него нестабилна.

Након данашњег тмурног јутра и преподнева, уз врло спарно време, у другом делу дана над Србијом ће поново бити идеалних услова за грмљавинске нестабилности.

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, у току послеподнева, а нарочито пред крај дана и током вечери у већем делу Србије очекују се локални пљускови са грмљавином.

Нажалост, поново се понегде очекују грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. У тим пределима пало би и преко 30 мм, локално и преко 50 мм кише по квадратном метру, што би довело до бујичних поплава.

Дакле, при оваквим падавинама не постоји опасност од изливања већих и средњих река, већ од веома малих речних токова и потока, који у кратком временском интервалу набујају и за неколико метара, направе већу штету и исто тако врло брзо се врате у своје токове. Иначе, при нормалном току, висина ових токова је неретко до чланка.

Уколико се овакве обилне падавине појаве у градској средини, у тим пределима може доћи до урбаних поплава, дакле, не због изливања река, већ због немогућности да одводни и канализациони системи прихвате огромну количину атмосферске воде у веома кратком временском интервалу.

И у Београду ће у другом делу дана бити локалних пљускова са грмљавином. На ширем подручју града биће услова за грмљавинске непогоде.

Данашњи облачни и грмљавински системи премештаће се у североисточној висинској струји према југозападу.

Због опасности од грмљавинских непогода, у послеподневним и вечерњим часовима треба избегавати боравак на критичним местима, попут њива, пољана, шумских комплекса...

Велики опрез препоручује се данас и у саобраћају, јер ће путеви бити веома мокри и клизави, уз веће задржавање воде, а највећи опрез саветује се код појава грмљхавинских услова и да се вожња прилагоди условима у саобраћају и временским условима.

Веома слична временска ситуација очекује се и наредних дана, односно до краја маја, а пљускови са грмљавином и олује биће свакодневна појава.

И данас, али и до краја маја, јутарње температуре биће од 11 до 17°Ц, током дана од 22 до 26°Ц, што су вредности око или мало испод просека за крај маја.

С обзиром на то да ће због падавина бити повећана релативна влажност ваздуха, очекује се и веома спарно време.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО: Невреме у Београду, јаки пљускови праћени градом и грмљавином

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало