БЕЗ ВОЗАЧКЕ И 17 ДОКТОРА НАУКА: Одржан 1.000-ти семинар за несавесне возаче, 11.534 поново добило дозволу

В. Црњански Спасојевић

29. 03. 2023. у 22:00

СВИ возачи којима је одузета возачка дозвола, а желе поново да је добију, морају да похађају обавезни Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја.

БЕЗ ВОЗАЧКЕ И 17 ДОКТОРА НАУКА: Одржан 1.000-ти семинар за несавесне возаче, 11.534 поново добило дозволу

Агенција за безбедност саобраћаја

 Семинаре организује још од 2012. године Агенција за безбедност саобраћаја, а закључно са хиљадитим, укупно је до сада за похађање пријављено 11.845 возача, њих 11.534 је слушало семинар, а 11.036 успело да врати дозволу.

Агенција реализује ове семинаре с циљем, како кажу, да возачи унапреде знање и промене свест у вези са безбедним понашањем у саобраћају, што је предуслов за враћање дозволе.

Наиме, од 2012. године Закон о безбедности саобраћаја препознаје категорију несавесних возача, а то су они који имају 18 или више казнених поена, који су кривично осуђени за незгоду са смртним исходом, као и они који су у року од пет година кривично осуђени за незгоду са тешким телесним повредама другог лица.

Када је реч о врсти и структури прекршаја, најчешће је реч о вожњи под утицајем алкохола (38 одсто), прекорачењу брзине (14 одсто), као и вожњи без дозволе или без категорије у дозволи (осам одсто). Посматрајући вожњу под утицајем алкохола, више од половине починилаца је возило у стању средње алкохолисаности, док је око 40 одсто возило у стању тешке и веома тешке, а око шест одсто у стању потпуне алкохолисаности.

Агенција за безбедност саобраћаја

Славиша Лакићевић, Управа саобраћајне полиције, и Бранко Стаматовић, Агенција за безбедност саобраћаја

Око 98 одсто полазника семинара су мушког пола, два одсто су жене, док је просечна старост 35 - 40 година. Око 15 одсто има завршену основну школу, 70 одсто средњу, 10 одсто вишу или факултет. Занимљиво је да међу возачима којима је одузета возачка дозвола има 17 доктора наука. Посебно забрињава то што је све већи број оних којима је одузета пробна дозвола (у 2023. години - њих 39). Међу полазницима има 74 повратника, који семинар слушају по други пут.

Семинаре за несавесне возаче су креирали саобраћајни инжењери и психолози, а специфични су по томе што се изводе као радионице у групама од шест до 12 полазника. Воде их стручни предавачи, сертификовани од Агенције за безбедност саобраћаја. Едукацијом су обухваћене теме из безбедности и прописа, као и радионице на тему најчешћих прекршаја које чине несавесни возачи.

Семинар траје 14 радних дана, односно 40 часова, а присуство је обавезно, након чега следи испит као услов за добијање уверења неопходног за враћање возачке дозволе. Семинари се спроводе на територији 21 града у Србији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Како је легендарни Бата Живојиновић добио надимак Животиња